Legemidler og biotek

Bristol-Myers Squibb kjøper Celgene for 647 milliarder kroner

Publisert

Aksjonærene i Bristol-Myers Squibb har nå godkjent gigantoppkjøpet av bioteknologiselskapet Celgene. Avtalen er verdt 74 milliarder dollar, tilsvarende 647 milliarder kroner.

Til sammenligning er Norges mest verdifulle selskap, Equinor, verdt 629 milliarder kroner. Med oppkjøpet av Celgene blir Bristol-Myers Squibb et av verdens ledende biopharma-selskaper. Det sammenslåtte selskapet har ni produkter som hver har over 1 milliard dollar i årlig salg og med et betydelig potensiale for videre vekst innen store sykdomsområder som kreft, immunologi, og hjerte-kar.

Bristol-Myers Squibb har laget en egen webside som informerer om oppkjøpet som er vel verd å bruke noen minutter på.

Styrker pipeline - blir en kreftlegemiddel-gigant

Dette er en av de aller største oppkjøpene noen gang i legemiddelindustrien og utvider Bristol-Myers Squibb sin pipeline og produkter de har i markedet.

Det fusjonerte selskapet vil ha nesten 40 milliarder dollar i omsetning per år. Avtalen vil utvide Bristol-Myers Squibb sin pipeline av innovative legemidler og redusere selskapets avhengighet til de to legemidlene som i dag dominerer salget, blodfortynneren Eliquis og kreftbehandlingen Opdivo. Salget at Opdivo økte 36 prosent i fjor til 6,7 milliarder dollar. Men Opdivo har tapt markedsandeler til Mercks Keytruda i det viktige lungekreftmarkedet.

Celgene har med seg inn en noe tilårskommen megablockbuster, kreftpillen Revlimid, som vil begynne å møte konkurranse fra billigere kopier i 2022, men som fremdeles selger for om lag 10 milliarder dollar i året. Celgene har også en sterk pipeline av nye legemidler, samt flere partnerskap med mindre bioteknologifirmaer, for å utvikle nye onkologiske terapier.

Celgene har flere legemidler som snart er klare for lansering, blant annet en ny multippel sklerose-behandling og lovende immunterapier mot kreft

Dette er avtalen

Avtalen innebærer at aksjonærene i Celgene får en aksje i Bristol Myers Squibb  pluss 50 dollar for hver aksje de eier i selskapet. Styret i begge selskapene har allerede godkjent avtalen.

– Sammen med Celgene lager vi et innovativt og markedsledende biotekselskap, med en bred portefølje som vil føre til bærekraftig vekst og gi nye muligheter for pasienter med ulike alvorlige sykdommer, sier administrerende direktør i Bristol-Myers Squibb Giovanni Caforio.

Her kan du se CNBC sin journalist Jim Cramer intervjue Giovanni Caforio.

Dette er de største legemidlene til Bristol-Myers Squibb målt i omsetning.

OPDIVO, $6.7 milliarder dollar

ELIQUIS, $6.4 milliarder dollar

ORENCIA, $2.7 milliarder dollar

SPRYCEL, $2.0 milliarder dollar

YERVOY, $1.3 milliarder dollar


Powered by Labrador CMS