Legemidler og biotek

Norge skal samarbeide tett med internasjonal legemiddelindustri, sier Ingvild Kjerkol.

Arbeiderpartiet: Norge skal bli den foretrukne partner for internasjonal legemiddelindustri

Det var en meget offensiv Ingvild Kjerkol som holdt foredrag for de vel 100 fremmøtte på Abelia og Roche sitt seminar om persontilpasset medisin. -Arbeiderpartiet vil legge til rette for en politikk som gjør at den internasjonale legemiddelindustri vil velge Norge som det landet de vil satse på for å utvikle og teste ut persontilpasset medisin, sier hun.

Publisert

-Vi må rigge lovverk, finansieringsmodell og en myndighetsutøvelse som er tilpasset fremtiden og en helt ny pasientreise. Selv om vi er et lite land må vi være villige til å gå i front på enkeltområder innen persontilpasset medisin, sier Kjerkol. Jeg har mast på Bent Høie, men altfor lite skjer. Vi kan bare se på våre naboland som Sverige og Danmark, de er kommet mye lengre enn oss i Norge og nå er tiden inne for å handle.

- Dette er positive signaler, men for at dette skal bli en realitet, må Norge investere i persontilpasset medisin og fjerne barrierene, sier Ron Park til HealthTalk. Ron Park er Roche sin globale sjef for persontilpasset medisin og han holdt selv et innlegg på seminaret.

Persontilpasset medisin, også kalt presisjonsmedisin, baserer seg på kunnskap om biologiske forhold hos den enkelte pasient. Ved å kartlegge genetiske særtrekk i for eksempel en kreftsvulst, kan legene tilpasse behandlingen til den enkelte pasientens sykdom – heller enn å følge standardbehandling. Denne metoden gir økt overlevelse, mindre bivirkninger og bedre behandling.

Revolusjon innen medisinsk behandling

-Persontilpasset medisin er det aller fremste innen medisinsk innovasjon i dag. Her er det ikke å ta for hardt i å bruke ordet revolusjon. Dette er et område hvor lifescience, farma og high tech kommer sammen for å radikalt effektivisere behandlingen av sykdommer - blant annet kreft. Æraen vi nå går inn i kan best sammenliknes med det som skjedde for 20-25 år siden da Internett for alvor ble tatt i bruk. Noen forsto at dette ble stort, men ingen kunne fatte hvor gjennomgripende Internett ville endre våre liv - og fortsetter å gjøre det i et økende tempo, sier Park til HealthTalk. Park besøkte Norge i forbindelse med et stort seminar om persontilpasset medisin som ble avholdt av Abelia i samarbeid med legemiddelselskapet Roche. Abelia er NHOs forening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Det var en meget entusiastisk Ron Park som møtte HealthTalk. World Wide Web har endret og vil i økende grad endre menneskenes liv. Data og ny teknologi har fundamentalt endret bransjer som media, musikk, bank og varehandel. Tilgang til store datamengder og ny behandlingsteknologi vil nå på samme måte fundamentalt endre helsebransjen. Vi har bare sett starten av hva persontilpasset medisin vil kunne utrette av positive ting for den enkelte pasient, samfunnet og menneskeheten, sier Park.

– Persontilpasset medisin er fremtiden. Den medisinske revolusjonen stiller nye krav til godkjenningsprosesser i det offentlige helsevesenet og nytenkning må til, sier administrerende direktør for Helse Nord Lars Vorland. Han forteller at man fremover kan stille lavere krav til omfattende statistisk dokumentasjon innen kliniske studier og at dokumentasjon heller bør samles inn etter at legemiddelet er innført på norske sykehus. - Fremover må myndighetene styrke dialogen med pasienter og legemiddelindustrien - blant annet må det diskuteres hvordan man skal fordele risiko knyttet til usikkerhet om legemidlenes effekt.

Persontilpasset medisin gjør helsesektoren billigere og mer effektiv og gir en langt høyere overlevelse innen flere kreftformer.

-Det kanaliseres nå betydelige investeringer inn i dette området. Men vi trenger ikke bare investeringer fra selskaper som Roche. Siden helsevesenet i Norge og Vest-Europa er offentlig, trenger vi også staten på vår side - både som en som investerer i persontilpasset medisin og en som fjerner barrierer for at persontilpasset medisin skal tas i bruk og tilbys pasientene, sier Park.

-Det er viktig å presisere at et selskap som Roche og andre legemiddelselskaper ikke er interessert i å samle data om den enkelte borger - men å få tilgang til store datasett basert på individuelle data - slik at disse dataene kan komme pasienter og samfunn til gode. Vi trenger mer offentlig-privat samarbeid innen dette området. Ingen av oss vil lykkes hvis vi ikke får til et samarbeide.

Ny pasientreise - anført av gentesting

Persontilpasset medisin vil gi oss en helt andre pasientreiser enn de vi har i dag. Allerede i dag har vi mer helsedata enn vi noen gang har hatt tilgang til i medisinens historie. Og mengden data dobler seg hver 72 dag, uttalte Loek Vredenberg som er Chief Technology Officer i IBM Norge. Det åpner for fantastiske muligheter. I dette bildet blir gentesting, eller såkalt gensekvensering svært viktig for å behandle en sykdom som kreft

Anne Lise Ryel fra Kreftforeningen sa fra talerstolen at helse og ikke minst persontilpasset medisin dreier seg om å bekjempe døden. I samtale med Health Talk uttrykte Ryel samtidig bekymring for at Norge ikke kjenner sin besøkelsestid og at vi ikke rykker raskt nok frem på området.

Håpet om å beseire døden

-Etter min vurdering har vi ikke grepet muligheten til å være et foregangsland på dette feltet. Norge har mange fremragende kreftforskere - mange helt i verdenstoppen - men vi mangler en sterk politisk vilje. Uten at persontilpasset medisin drives fra toppen er det vanskelig å lykkes. Vi må endre finansieringsformer og metodevurderinger hvor ting i dag er altfor rigid og ikke tilpasset den nye virkeligheten og mulighetene som nå oppstår, sier Ryel. Kreftforeningen har i mange år tatt til orde for midlertidig innføring av legemidler med krav om oppfølging gjennom registrering av effektdata i helseregistrene våre.

Norge ikke forberedt

Norge er dessverre ikke forberedt på å implementere persontilpasset medisin, sier administrerende direktør i Roche Norge Rajii Mehdwan.

– Vi er langt bak våre naboland. I Sverige har myndighetene øremerket en satsing på molekylærdiagnostikk. Med initiativet «Genomic medicine Sweden» bygges det nå opp en infrastruktur i det svenske helsevesenet for å implementere persontilpasset medisin på nasjonalt nivå. Hun trakk også frem land som Tyskland og Spania som faktisk finansierer genomiske tester innen primærhelsetjenesten. Mehdwan levnet ingen tvil om at det her ikke bare er snakk om å tilby pasienter den beste behandlingen, men også å skape moderne næringsutvikling og at det nå raskt oppstår en konkurranseflate mellom nasjoner og mellom nasjonalt næringsliv.

- Hvorfor kommer ikke Norge ut av startblokkene?

-Problemet er at norske myndigheter gjerne vil, men at penger og investeringer dessverre ikke følger de velformulerte strategiene. Kanskje mangler vi i Norge en brennende plattform. Norge er så godt kapitalisert at vi kanskje ikke føler at vi trenger å endre oss hurtig - selv om pasienter, pårørende og helsepersonell brenner etter å komme i gang. Når ting ikke går raskt nok og mangler en champion i regjeringen og toppembesverket slippes bremsende argumenter lettere til - som for eksempel at persontilpasset medisin er dyrt, at vi savner tilstrekkelig datasikkerhet, at vi mangler kompetanse og at det er spesifikke etiske forhold vi trenger å avklare. Og så venter man, selv om man vet at persontilpasset medisin kan redusere kostnadene til helse og gi økt verdi for pasienter og for samfunnet, sier Rajii Mehdwan.

-Norge må fjerne barrierene og faktisk være villig til å investere i persontilpasset medisin - det innebærer investeringer i alt fra kompetanse, fokus på gensekvensering, flere kliniske studier og at man er villig til å betale for nye presise medisiner som immunterapi. Norge kan konkurransemessig være i ferd med å akterutseiles, sier hun.

Persontilpasset medisin er et område hvor lifescience, farma og high tech kommer sammen for å radikalt effektivisere behandlingen av sykdommer - blant annet kreft, sier Ron Park i legemiddelfirmaet Roche.
Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkhol fra Arbeiderpartiet og Anne Lise Ryel fra Kreftforeningen er pådrivere for innføring av persontilpasset medisin i Norge.
Norge må fjerne barrierene og investere i persontilpasset medisin, sier sjefen for Roche Norge Rajii Mehdwan
Powered by Labrador CMS