Bransjenytt

Generalsekretær Frode Jahren i LHL (t.v) og administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus har signert en intensjonsavtale der Ahus kan overta og videreføre hjertebehandlingen som LHL i dag driver ved LHL-sykehuset på Gardermoen.

Ahus kan overta og hjertebehandlingen til LHL-sykehuset

LHL-sykehuset på Gardermoen har gått på store tap. Tapene skyldes lav pasienttilgang og svak inntjening på det nye sykehuset. Nå har eieren av sykehuset, Landsforeningen for Hjerte- og lungesyke og Ahus signert en intensjonsavtale som gjør at Ahus kan overta og videreføre hjertebehandlingen på LHL-sykehuset.

Publisert

I avtalen som ble inngått den 20. januar er partene også enige om å se på mulighetene for at Akershus universitetssykehus HF (Ahus) kan leie arealer ved LHL-sykehuset på Jessheim, for å kunne drive planlagt kirurgisk pasientbehandling der.

Avtalen som administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus og generalsekretær Frode Jahren fra LHL har undertegnet, uttrykker en felles intensjon om å undersøke muligheten og forutsetningene for at: 

  • Ahus kan overta den invasive kardiologiske virksomheten som LHL driver ved LHL-sykehuset på Jessheim, og videreføre denne i egen regi i dagens lokaler ved LHL-sykehuset på Jessheim.
  • Ahus kan leie arealer, for i egen regi å kunne drive elektiv pasientbehandling ved LHL-sykehuset på Jessheim.

Intensjonsavtalen forplikter ikke partene til å inngå en fremtidig og bindende avtale. Det tas sikte på en avklaring av om det skal inngås en slik avtale i løpet av mars 2020, skriver Ahus på sin hjemmesider.

Les også: Krise hos helsegigant – kan tape en halv milliard

Sliter økonomisk

LHL-sykehuset Gardermoen har tre virksomhetsområder. Spesialisert rehabilitering, invasiv kardiologi og kirurgi. Rehabiliteringen og kardiologien har bærekraftig økonomi. 

-­ Det har imidlertid vært vanskelig å etablere en bærekraftig drift innen kirurgi, til det er volumet for lavt, sier generalsekretær Frode Jahren i LHL. I mars identifiserte LHL et gap på 150 millioner kroner i helårs virkning for 2019 dersom det ikke blir iverksatt omfattende kostnadskutt.

LHL-sykehuset Gardermoen behandler rundt 5000 hjertepasienter årlig på vegne av det offentlige, og har 55 årsverk knyttet til hjertebehandlingen. Dette omfatter røntgenundersøkelser og PCI, som er en utblokking av hjertets kransårer, samt behandling av hjerteflimmer.

-­ Ved å overta hjertevirksomheten LHL i dag har på Jessheim vil vi kunne styrke vårt behandlingstilbud innen hjertemedisin. Vi vil derfor nøye vurdere forutsetningene for å kunne få dette til, sier administrerende direktør Øystein Mæland ved Ahus.

LHL avvikler den kirurgiske aktiviteten på LHL-sykehuset Gardermoen

Da den kirurgiske aktiviteten på LHL-sykehuset Gardermoen ikke er bærekraftig,  går nå LHL i gang med en nedbemanningsprosess av personell og stillinger knyttet til den kirurgiske aktiviteten på LHL-sykehuset Gardermoen.

-­ Avviklingen vil omfatte mellom 25 og 30 årsverk, sier generalsekretær Frode Jahren.

LHL tar sikte på å flytte og videreføre noe aktivitet til andre LHL-klinikker, blant annet gastro- og overvektskirurgi, fot- og håndkirurgi. LHL vil også jobbe med et alternativ for ortopedi som i dag utføres på LHL-sykehuset Gardermoen

Ahus vurderer leie av kirurgiske arealer til planlagt pasientbehandling

-­ Det er positivt at Ahus vil vurdere å leie lokalene og drive egen virksomhet der. Vårt ønske er at kapasiteten ved LHL-sykehuset Gardermoen fortsatt kan utnyttes fullt ut, sier Jahren.

Ahus skal vurdere muligheten for å overta leieforholdet av arealer på LHL-sykehuset Gardermoen, inkludert kirurgiske fasiliteter, operasjonssaler og sengerom, med sikte på å drive planlagt kirurgisk behandling for pasienter i eget opptaksområde. Dersom det blir aktuelt vil det også bli vurdert å tilby ansettelse til personell som i dag er ansatt på LHL-sykehuset Gardermoen.

-­ Vi ser gode grunner til å vurdere dette som en mulighet som kan bidra til å løse kapasitetsutfordringene framover, sier Øystein Mæland.

For å styrke den totale kapasiteten ved helseforetaket og frigjøre kapasitet ved sykehuset på Nordbyhagen ser Ahus på flere muligheter for å flytte virksomhet innen foretaket. Pasienter med behov for enklere medisinsk og kirurgisk behandling fra kommunene Eidsvoll og Ullensaker vil få dette ved Kongsvinger sykehus, som siden 1. februar 2019 har vært en del av Akershus universitetssykehus HF.

-­ Vi vil nå også se på om det er mulig flytte noe planlagt kirurgisk behandling til lokalene vi kan leie ved LHL-sykehuset, for å frigjøre plass til de økende behovene vi har innen mer spesialisert behandling og øyeblikkelig hjelp på Nordbyhagen, sier Mæland.

LHL tar sikte på å flytte og videreføre noe aktivitet til andre LHL-klinikker.
Powered by Labrador CMS