Legemidler og biotek

Skal selges: Norges største private helseselskap, Aleris Helse er til salgs. Investor AB som eier Aleris, har i lengre tid hatt et ønske om å selge Aleris Helse. Det er SEB som er Investor AB sin rådgiver i salget.

Aleris skal selges - Wallenberg kaster kortene

Publisert

Etter det HealthTalk erfarer pågår det nå en prosess med å selge Aleris Helse. Aleris Helse er eid av den styrtrike svenske Wallenbergfamilen gjennom investeringsselskapet Investor AB. Aleris Helse har en årlig omsetning på 5,5 milliarder kroner med 4500 medarbeidere.

Norges største private helseselskap, Aleris Helse er til salgs. Investor AB har i lengre tid hatt et ønske om å selge Aleris Helse. Det er SEB som er Investor AB sin rådgiver i salget. SEB er kjent som Investor AB og Wallenbergfamiliens hoffmegler. Wallenbergfamilen har over lengre tid ønsket å kvitte seg med investeringen i Aleris. Bakgrunnen for dette er at lønnsomheten er lav og krever mye ressurser av styre og eiere.

Aleris driver virksomhet i Norge, Sverige og Danmark. I Norge er Aleris den største aktøren innenfor privat sykehus og tilbyr tjenester fra primærhelse, røntgen og spesialisthelse.

Helse er et stort investeringsområde for Investor AB og selskapet eier sterke merkenavn innen helse som Mölnlycke, AstraZeneca og Permobil. Andre eierposisjoner inkluderer SAAB, Electrolux, ABB, SEB, Ericsson og Atlas Copco.

Salget er godt forberedt

I oktober 2018 ble Aleris Omsorg solgt til den svenske velferdsgiganten Ambea for 2,6 milliarder svenske kroner. Salget omfattet Aleris Omsorg i Sverige, Danmark og Norge som drev stort innen personlig assistent, barnevern og psykisk omsorg. Med dette salget fikk over over 3.000 ansatte i Norge en ny arbeidsgiver.

Med det forestående salget av Aleris Helse følger altså de ansatte på medisinske sentre, røntgen og sykehusdelen etter. Her er det omkring 1 100 ansatte i norge med en omsetning på 1,6 milliarder kroner i året. Totalt har Aleris Helse-konsernet rundt 4 500 medarbeidere og en omsetning på 5,5 milliarder norske kroner.

Salget av Aleris Omsorg viser seg nå å være et ledd i en større strategi om å rydde opp i selskapsstrukturen for å forberede et salg av selve Aleris Helse. I november 2015 kjøpte Aleris en av deres hovedkonkurrenter Teres Medical Group. i juni 2016 kjøpte Aleris opp Norges største røntgenkjede, Curato.

Aldri knekt “sykehuskoden”

Investor AB er kjent for å være en meget langsiktig eier, men har aldri helt knekt “sykehuskoden”. De Skandinaviske helsesystemene er dominert av offentlige sykehus, men det er få likheter i hvordan de tre helsesystemene rent praktisk fungerer og hvordan en privat aktører kan supplere det offentlige tilbudet. Investor har derfor aldri lykkes med å hente ut synergier på tvers av de tre markedene. Det har vært langt mer utfordrende for Investor AB å drive en Skandinavisk sykehuskjede enn det man forventet ved oppkjøpene. Heller ikke inntoget av en blå regjering i Norge med helseminister Bent Høie i spissen ga nevneverdig flere pasienter til Aleris. Avkastningen av den investerte kapitalen har vært lav, og nå kaster den svenske eierfamilen kortene. Aleris Helse har også tidligere vært forsøkt solgt, uten hell.

Privat sykehusdrift - ikke for pyser

Også andre har hatt store utfordringer med å lykkes med privat sykehusdrift. i april ble det kjent at LHL gikk med dundrende underskudd på sin nye sykehussatsing på Gardermoen og mellom 50-100 ansatte måtte gå. Denne nedbemanningen kom i tillegg til nedbemanningen som fant sted i juni 2018 hvor 36 ansatte fikk oppsigelsesbrevet. LHL rapporterte at  at underskuddene hovedsakelig skyldes færre pasienter enn budsjettert.

Det går relativt varmt for seg på oppkjøpsfronten i den norske private sykehusbransjen. Landsdekkende Volvat medisinske senter ble kjøpt av Ramsay Générale de Santé rett før jul i fjor og etter dette har Volvat vært i en stor omorganiseringsprosess.  

HealthTalk har ikke lykkes å få en kommentar fra den norske ledelsen i Aleris.

Mia Gundstrøm, administrerende direktør i Aleris. Foto: Aleris
Norges største private helseselskap, Aleris Helse er til salgs. Foto: Aleris
Powered by Labrador CMS