Trening,   Helse og livsstil

For kreftpasienter kan trening være livsviktig. Derfor bør alle pasientene få tilbud om fysisk aktivitet i kreftforløpene på sykehusene, sier Helle Aanesen som er daglig leder i Aktiv mot Kreft.

Alle kreftpasienter må få tilbud om tilpasset trening på sykehusene

- For kreftpasienter kan trening være livsviktig. Derfor bør alle pasientene få tilbud om fysisk aktivitet i kreftforløpene på sykehusene. Effekten av fysisk aktivitet under og etter kreftbehandling gir samfunnsgevinster i hundremillionersklassen. Vi vil ha trening inn i kreftbehandlingen.

Publisert

Det sier Helle Aanesen som er daglig leder i Aktiv mot Kreft til HealthTalk.

- Vi har opprettet 16 pusterom på sykehus i hele landet og flere er på vei. Pusterommet er et treningssenter der kreftpasienter kan trene med kyndig veiledning under og etter kreftbehandlingen. Nå ber Aktiv mot Kreft at regjeringen krever at sykehusene oppretter og drifter Pusterom der kreftpasientene kan gis individuell tilpasset trening.

Fysisk aktivitet virker

-Hvorfor er dette så viktig?

-Det er grundig dokumentert at tilpasset fysisk aktivitet under og etter endt kreftbehandling bidrar til å redusere bivirkninger og senskader, og opprettholder funksjonsnivået etter en periode med omfattende belastning på kroppen. For noen kreftformer har trening god innvirkning på selve kreften. Derfor brenner vi så veldig for dette, forteller Aanesen.

- I dag får heldigvis mange kreftpasienter tilbud om persontilpasset medisin, nå må alle få tilbud om persontilpasset trening på Pusterommene. Vi jobber nå for at Regjeringen gjennom oppdragsdokumentene pålegger sykehusene dette. Alle pasienter må få tilbud om fysisk aktivitet i alle kreftforløp på sykehusene, sier Aanesen. Hun ønsker også at kreftpasientene etter endt behandling skal få tilbud om 10 timer med en personlig trener når de kommer hjem. - Det er viktig at man får hjelp den første tiden til å komme i gang med trening. Effekten av fysisk aktivitet under og etter kreftbehandling gir samfunnsgevinster i hundremillionersklassen. Det er godt dokumentert, sier Aanesen.

Dokumentasjon på treningens effekt

Oslo Economics har på oppdrag fra Aktiv mot Kreft utarbeidet en rapport som ser på de samfunnsmessige effektene av at kreftpasienter trener.

- Rapporten konkluderer med at trening for kreftpasienter og kreftoverlevere kan gi økt behandlingseffekt og reduserte bivirkninger og slik gi bedre helse og livskvalitet, redusere helsetjenesteforbruket og føre til at yrkesaktive kan komme tidligere tilbake i arbeid. Dersom 1 av 3 kreftrammede benytter et slikt tilbud anslår rapporten at samfunnsverdien er 170 millioner kroner per år.

Rapporten er sponset av legemiddelselskapet Bristol-Myers Squibb.

6 måneder på kjemoterapi=10 års aldring

Helle Aanesen får støtte av Dr. Lee Jones, fra anerkjente Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Han var nylig i Oslo holdt foredrag på Aktivdagen.

Han forteller at kreftbehandling innebærer en stor belastning for kroppen – både fysisk og psykisk. Behandlingen skader ikke bare kreftceller, men kan også skade de friske cellene i kroppen. Behandlingen kan påskynde kroppens naturlige aldringsprosess, og mange pasienter opplever redusert fysisk funksjon og endret kroppssammensetning.

- Etter bare 3-6 måneder på kjemoterapi reduseres fysisk yteevne med 10-20 prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut med det tilsvarer 10 år med normal aldring. Trening er en veldig god medisin og har mange positive egenskaper forteller Jones. Han viser til forskning som viser at trening kan motvirke den økte aldringsprosessen som følger av kreftbehandling og at kreftrammede som trener tåler behandlingen bedre, både fysisk og psykisk.

Trening reduserer faren for tilleggssykdommer

- Trening reduserer også risikoen for å utvikle alvorlige tillegssykdommmer som hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. I tillegg reduserer trening bivirkninger som kvalme og tretthet og trening reduserer angst, depresjon og stress og gir bedre søvn, sier Jones.

- Hvor mye bør en kreftpasient trene?

- Vår forskning viser at trening fungerer ulikt på pasientene. Det er ikke slik at jo mer man trener jo bedre er det. Derfor er det viktig hver pasient får en individuelt treningsprogram og følges nøye opp. Her spiller Puserommene og AKTIVinstruktørene er svært viktig rolle. Det som i alle fall er sikkert er at det ikke fungerer å sende pasientene hjem etter endt behandling med en Fitbit i den tro at pasienten vil trene. Jeg har stor tro på opplegget til Aktiv mot Kreft på Pusterommene og å gi noen timer med individuell treningsoppfølging når man kommer hjem sier Dr. Lee Jones.

Dette er Aktiv mot Kreft

Aktiv mot kreft er en privat stiftelse som jobber for å få fysisk aktivitet inn som en del av kreftbehandlingen. De etablerer treningssentre for kreftpasienter på sykehus i Norge (Pusterom), støtter forskning på effekten av trening og kreft og utdanner AKTIVinstruktører i samarbeid med Norges Idrettshøgskole og Oslo universitetssykehus.

Trening i Pusterom

Et Pusterom er et treningssenter på sykehus som tilbyr gruppetrening og individuelt tilrettelagte treningsopplegg til kreftrammede under og etter behandling. De ansatte har spesialkompetanse innen trening og kreft. Pusterommet er et lavterskeltilbud, og det oppleves av brukerne som en veldig viktig del av behandlingen. De peker på at det gir trygghet, helhetlig kreftbehandling, at man blir sett, mestring, og samhold med andre i samme situasjon.

Etter bare 3-6 måneder på kjemoterapi reduseres fysisk yteevne med 10-20 prosent. Det høres kanskje ikke så mye ut med det tilsvarer 10 år med normal aldring. Trening er en veldig god medisin, sier Dr. Lee Jones, fra anerkjente Memorial Sloan Kettering Cancer Center. Foto: Health Talk
Powered by Labrador CMS