Legemidler og biotek

Beæret: Gründer Agnete Fredriksen i vaksineteknologiselskapet Vaccibody har mottatt Forskningsrådets innovasjonspris, som gis til en virksomhet som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater.

Forskningsrådets innovasjonspris går til Agnete Fredriksen i biotek-raketten Vaccibody

Gründer Agnete Fredriksen i vaksineteknologiselskapet Vaccibody har mottatt Forskningsrådets innovasjonspris, som gis til en virksomhet som har utmerket seg med eksepsjonelt god utnyttelse av forskningsresultater. Selskapet har i dag en markedsverdi på 17,5 milliarder kroner og er med det norges desidert mest verdifulle biotekselskap.

Publisert

- Jeg er veldig beæret over å motta Forskningsrådets innovasjonspris. Forskningsrådet har spilt en sentral rolle i å støtte Vaccibody i vårt arbeid med å utvikle revolusjonerende medisiner, så jeg er dypt takknemlig. Det enestående Vaccibody-teamet har gjort denne reisen både morsom og vellykket med sitt daglige engasjement for våre prosjekter og teknologien.

Gir prispengene til innovasjonsprogram

Jeg har valgt å donere prispengene til SPARK Norge, Universitetet i Oslos Life Sciences innovasjonsprogram for helserelaterte emner. Det er et unikt program som gir utdannelse, veiledning, rådgivning og milepælsbasert finansiering til forskere for å øke sannsynligheten for å bringe deres innovative ideer til markedet og til slutt møte udekkede medisinske behov,» sier Agnete Fredriksen.

Persontilpassede vaksiner

Agnete Fredriksen startet selskapet Vaccibody i 2007 sammen med professor Bjarne Bogen og professor Inger Sandli. Vaccibody utvikler DNA-baserte persontilpassede vaksiner rettet mot å behandle og forebygge kreft og smittsomme sykdommer. Vaksinene skreddersys for hver spesifikk sykdom eller virus, og teknologien kan benyttes for å bekjempe coronaviruset og fremtidige pandemier.

Her kan du høre en podcast vi hadde med Agnete Fredriksen og Inven2 sin administrerende direktør Ole Kristian Hjelstuen.

Børsrakett

Selskapet har i dag en markedsverdi på 17,5 milliarder kroner og er med det norges desidert mest verdifulle biotekselskap. I oktober inngikk Vaccibody en avtale med avtale verdt opptil 6,7 milliarder kroner med Genentech, som inngår i Roche Group - verdens fjerde største legemiddelselskap. Det er dermed den største avtalen innen norsk biotek noensinne og den åttende største biotekavtalen i Europa i år, ifølge selskapet. Før denne nyheten var ble aksjen handlet for 37 kroner, om enn med relativt lav omsetning. Midlene fra denne avtalen vil gjøre det mulig for selskapet å akselerere og utvide vaksineporteføljen.

Viktig anerkjennelse

- Agnete, som medstifter, vitenskapelig direktør og medoppfinner av flere patenter, har med sin innovative tankegang vært avgjørende for å drive Vaccibody mot å bli et ledende vaksineteknologiselskap. Hele Vaccibody-teamet gratulerer henne med denne viktige anerkjennelsen og ser frem til å utnytte og presse grensene for Vaccibody-teknologiplattformen enda lenger, sier Michael Engsig, adm. direktør i Vaccibody.

– Vaccibody er et unikt eksempel på hvordan kombinasjonen av talent, et sterkt team og solide forskningsmiljøer som er bygget over lang tid, kan gi kunnskap som fører til innovative produkter i verdensklasse. Fredriksen har også i løpet av karrieren delt raust av sin innsikt i og erfaringer både med fagmiljøet og allmennheten, sier Anne Kjersti Fahlvik, områdedirektør for næringsutvikling og nyskaping i Forskningsrådet.

-Fredriksen har på en imponerende måte vist kraften i å koble biomedisinsk forskning med de krevende kapital- og utviklingsfasene. Vaccibody har vært sentral i store emisjoner og nå i 2020 for den største avtalen innen norsk biomedisin noensinne, sier hun.

Vaccibody

  • Vaccibody er et biofarmasøytisk selskap i klinisk fase, dedikert til oppdagelse og utvikling av nye immunterapier. Etablert av Agnete Fredriksen, Bjarne Bogen og Inger Sandlie i 2007.
  • Selskapet har utviklet en vaksineplattform som er bygget opp slik at virkestoffene blir styrt til de cellene i kroppen som er optimale for å sette i gang en immunrespons.
  • 1. oktober 2020 inngikk Vaccibody en global lisens- og samarbeidsavtale med Genentech, et selskap i Roche Gruppen, for å utvikle persontilpassede neoantigen kreftvaksiner basert på produktkandidaten VB10.NEO på tvers av en rekke kreftformer. Avtalen har en verdi på opptil 715 millioner dollar, i tillegg til progressive royalty-betalinger.
  • Vaccibody har også samarbeid med Roche og Nektar Therapeutics, og selskapet vil forfølge ytterligere samarbeid og strategiske partnerskap for å maksimere verdien av sin teknologiplattform.
- Agnete har med sin innovative tankegang vært avgjørende for å drive Vaccibody mot å bli et ledende vaksineteknologiselskap, sier Michael Engsig, adm. direktør i Vaccibody. Foto: Vaccibody
Powered by Labrador CMS