ACC 2021

Professor Dan Atar tar for seg de viktigste studiene som ble lagt frem på American College of Cardiology (ACC).

Kardiologiprofessor Dan Atar: - Dette er de viktigste studiene på hjertekongressen ACC

American College of Cardiology (ACC) er over, og professor i kardiologi Dan Atar på Oslo universitetssykehus summerer i dette intervjuet opp de viktigste studiene.

Publisert

PARADISE-MI: Entresto ikke bedre enn generisk ACE-hemmer for å forebygge hjertesvikt og død etter hjerteinfarkt

Novartis ønsker å utvide indikasjonen for sitt hjertesviktlegemiddel Entresto (sacubitril/valsartan). Men en ny studie viser at Entresto ikke er bedre enn ACE-hemmeren ramipril for å forebygge hjertesvikt eller død hos pasienter som har hatt hjerteinfarkt.

LIFE: Entresto ikke bedre enn valsartan for behandling av pasienter med avansert hjertesvikt som også har redusert hjertepumpefunksjon.

Også her ble Entresto testet ut men nå for behandling av pasienter med avansert hjertesvikt som også har redusert hjertepumpefunksjon. Legemidlet ble testet mot valsartan

ADAPTABLE: Lav og høy dose Aspirin er like trygt og effektivt for å forebygge ny hjertesykdom

Studien finner at Aspirin i lav daglig dose (81 mg) og vanlig dose (325 mg) er like trygge og effektive for å forhindre ytterligere hjertesykdom hos personer som allerede har en hjertesykdom.

Studien hadde som mål å finne ut om hvorvidt en lav eller høy dose Aspirin hadde best effekt for å forebygge ny hjertesykdom hos pasienter med etablert hjertesykdom. Studien er unik i sitt slag. 15 076 pasienter fra 40 sentre over hele USA registrerte seg selv og på nettet og logget sin helsetilstand online mens de tok aspirin med lav eller vanlig styrke. De kjøpte også inn legemidlet selv. Studien , konkluderte med at begge dosene er like trygt og effektivt for å forhindre ytterligere hjerteproblemer og hjerneslag.

LAAOS: Lukking av venstre aurikkel under hjertekirurgi reduserer risiko for hjerneslag

Pasienter med atrieflimmer (AF) som gjennomgår hjerteoperasjon for en annen indikasjon, bør også få lukket sin venstre aurikkel mens de er på operasjonsbordet.

Pasienter med økt risiko for hjerneslag på grunn av atrieflimmer eller atrieflutter, hadde 33 prosent lavere risiko for å få hjerneslag etter å ha gjennomgått hjertekirurgi hvis det samtidig ble utførte en tilleggsprosedyre, kalt lukking av venstre aurikkel.

Kateterbasert lukking av venstre aurikkel er en ny metode for å forebygge hjerneslag ved atrieflimmer. Den gjennomføres i Norge blant annet på Oslo Universitetssykehus. Kateterbasert lukking av venstre aurikkel er et behandlingstilbud til enkelte personer med atrieflimmer hvor blodfortynnende behandling av ulike årsaker ikke er et godt alternativ.

Powered by Labrador CMS