Kliniske studier

En stor studie finner at Aspirin i lav daglig dose (81 mg) og vanlig dose (325 mg) er like trygge og effektive for å forhindre ytterligere hjertesykdom hos personer som allerede har en hjertesykdom

ADAPTABLE-studien: Lav og høy dose Aspirin er like trygt og effektivt for å forebygge ny hjertesykdom

En stor studie finner at Aspirin i lav daglig dose (81 mg) og vanlig dose (325 mg) er like trygge og effektive for å forhindre ytterligere hjertesykdom hos personer som allerede har en hjertesykdom.

Publisert

Studien hadde som mål å finne ut om hvorvidt en lav eller høy dose Aspirin hadde best effekt for å forebygge ny hjertesykdom hos pasienter med etablert hjertesykdom. Studien er unik i sitt slag. 15 076 pasienter fra 40 sentre over hele USA registrerte seg selv og på nettet og logget sin helsetilstand online mens de tok aspirin med lav eller vanlig styrke. De kjøpte også inn legemidlet selv. Studien , konkluderte med at begge dosene er like trygt og effektivt for å forhindre ytterligere hjerteproblemer og hjerneslag.

Resultatene fra ADAPTABLE studien ble presentert 15. mai under American College of Cardiology konferansen og på samme tid publisert i New England Journal of Medicine.

Studien ble designet for å bestemme den optimale dosen av daglig aspirin både når det gjelder relativ effektivitet for å redusere risikoen for hjerteinfarkt, hjerneslag og død, samt risikoen for alvorlig blødning Dette er den største studien til nå som analyserer problemstillingen om hvilken Aspirin-dose som er mest effektiv og sikker.

Deltakerne hadde en median alder på 67 år og de fleste var hvite. Omtrent 30 prosent var kvinner.

Har satt spørsmålstegn

Noen eksperter har satt spørsmålstegn ved om dette var den beste måten å gjøre det på. Selv om gruppene var relativt likt delt da den startet, valgte flere av de som gikk på den høye dosen å bytte til lav eller slutte helt. I løpet av studien var det markant flere i gruppen som tok 325 mg som byttet til 81 mg. Hele 41,6 prosent byttet dose minst en gang, sammenlignet med 7,1 prosent i gruppen med lav dose.

I følge William Schuyler Jones som er en av forfatterne i studien, ble pasientene oppfordret til å holde seg til sin tildelte dose. Han legger til at mange pasienter i begge grupper forble på sin gruppes tildelte dose i mer enn ett år, og ytterligere analyser vil utforske tidspunktet, kliniske prediktorer og årsaker til dosebytte under studien.

Studiedesignet
Aspirin i lav daglig dose (81 mg) og vanlig dose (325 mg) er like effektive for å forhindre ytterligere hjertesykdom hos personer som allerede har en hjertesykdom.
Powered by Labrador CMS