Forskning

En ny studie indikerer at moderat alkoholforbruk reduserer risikoen  for å dø av hjerte- og karsykdommer.
En ny studie indikerer at moderat alkoholforbruk reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Kan moderat alkoholinntak virkelig redusere faren for alvorlig hjertesykdom?

Med de siste dagenes enorme pågang hos Vinmonopolet, vil det kanskje glede noen å høre at forskere har funnet ut at moderat drikking er knyttet til en lavere risiko for død av hjertesykdom. Men ikke drikk opp hele ukas innkjøp ennå, fordi forskerne sier også at det finnes bedre måter å redusere risikoen for alvorlig hjertesykdom.

Publisert

En ny studie som ble presentert ved American College of Cardiology´s 70 årlige vitenskapelige møte indikerer at moderat alkoholforbruk reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer.

Moderat alkoholforbruk ble definert som ikke mer enn én alkoholholdig drikk per dag for kvinner. For menn tilsvarte det to enheter per dag.

Dette ble sammenlignet med mennesker som enten ikke drakk alkohol eller drakk for mye.

Denne studien er den første som viser at et moderat alkoholforbruk en fordel for hjertet fordi det reduserer stress.

Moderat drikking har noen helsefordeler

Forskerne brukte data fra helseundersøkelsen Mass General Brigham Biomark for å gjennomføre studien.

Til sammen var det 53 064 deltakere i studien med en gjennomsnittsalder på 57.2 år.

Deltakerne ble delt inn i grupper basert på deres egenrapporterte alkoholinntak.

Store kardiovaskulære hendelser som hjerteinfarkt og hjerneslag ble bestemt ved hjelp av diagnostiske koder.

PET (position emission tomography) bildebehandling ble brukt for å analysere hjerneaktiviteten i områder av hjernen assosiert med stress.

Da forskerne analyserte dataene, fant de at personer som rapporterte moderat alkoholforbruk hadde 20 prosent mindre sjanse for en stor kardiovaskulær hendelse, sammenlignet med de med lavt alkoholinntak.

De hadde også lavere stressrelatert hjerneaktivitet.

Mulig at alkohol hjelper hjertet ved å redusere stress

En av grunnene til at et moderat alkoholforbruk det kan være nyttig, i følge studiens forfattere, er at det reduserer stressrelaterte hjernesignaler.

Da de studerte bilder av hjernene, fant de ut at stressrelatert aktivitet var høyere i hjernen til de som ikke drakk noe eller veldig lite alkohol, og spesielt høyere enn i hjernen til de som drakk mye.

Lavt forbruk ble ansett å være mindre enn en alkoholholdig drink per uke. De som inntok mer enn 14 drinker ukentlig ble vurdert som en som drakk mye.

Hovedforfatter Dr. Kenechukwe Mezue, stipendiat i nuclear cardiology ved Massachusetts General Hospital, sa at hypotesen bak studien var at moderate mengder alkohol kan hjelpe til med avspenning og stressreduksjon, noe som igjen kan redusere forekomsten av hjerte- og karsykdommer.

Advarer mot å bruke alkohol for å redusere stress

Mens studiens funn antyder at moderat alkoholbruk kan hjelpe hjertehelsen ved å forbedre stress, oppfordrer Mezue til forsiktighet når det kommer til å drikke bort stresset ditt.

-Studien vår har ikke til hensikt å oppmuntre til å drikke alkohol, ettersom alkoholinntak i overkant er forbundet med mye skade. Til og med moderat alkoholinntak er forbundet med økt kreftrisiko og avhengighet, sier Mezue.

-Å drikke mye alkohol er dessuten skadelig for hjertet, da det fører til hjertesvikt og atrieflimmer, sier han.

Han mener imidlertid at ved å belyse denne potensielle mekanismen for å redusere kardiovaskulære hendelser så kan man åpne nye dører til medisiner som kan optimalisere stressreduksjon uten den skadelige effekten av alkohol.

Bedre måter å redusere stress

Om du skal gjøre endringer i hva du tilfører kroppen din er det andre ting enn alkohol som kan anbefales. I følge Helsedirektoratet er det noe av det mest hensiktsmessige å bytte ut eller redusere inntaket av matvarer med mye mettet fett til fordel for matvarer med flerumettet fett. Det er også verdt å vurdere å slutte og røyke og begynne med fysisk aktivitet.

Ifølge FHI er nemlig risikofaktorer for å utvikle hjerte- og karsykdommer blant annet forhøyet kolesterol, høyt blodtrykk, røyking og manglende fysisk aktivitet.

Powered by Labrador CMS