Helse og livsstil,   Lev Med

Noen livssår etter et alvorlig hjerteinfarkt må man akseptere, men jeg går ikke rundt og er redd for å få et nytt hjerteinfarkt. Jeg tar medisinene mine, og så setter jeg veldig pris på livet og hver dag som går, sier Dan Børge.

Dan Børge Akerø: - Slik overvant jeg hjerteinfarkten

For fem år siden ble Norges ukronede underholdningskonge, Dan Børge Akerø, rammet av et kraftig hjerteinfarkt. Vi møter en vital og energisk Dan Børge sammen med hans behandlende lege, professor Dan Atar til en samtale om hjerteinfarktet og veien tilbake.

Publisert

🎧 Lytt til podcasten her:

📺 Se hele podcasten her:

- Hjerteinfarktet rammet de tykke blodårene, og kalles for «Widow maker» fordi det ofte fører til etterlatte enker. Får du ikke hjelp i løpet av syv til ni minutter, så går det galt. Men jeg ble reddet. Hadde jeg vært alene, ville jeg vært borte i dag. De fikk til og med liv i meg etter at jeg teknisk døde på operasjonsbordet. De fikk fyrt meg opp igjen, humrer Dan Børge.

Hell i uhell

Han forteller at til alt hell skjedde hjerteinfarkt hjemme mens han var sammen med kona Mette. Hun ringte 113 med én gang han falt om og i løpet av noen minutter var Dan Børge under kyndig behandling på Ullevål sykehus. - Hadde jeg vært alene hjemme, ville jeg vært borte i dag.

Etter hjerteinfarktet var han plaget med hjerteflimmer - en uregelmessig hjerterytme som gjør at man blir veldig svekket.

- Jeg følte som om jeg gikk rundt med en tung ryggsekk full av gråstein. Det var en veldig slitsom periode. Men jeg ble operert på Feiringklinikken med en metode som heter ablasjon, forteller Dan Børge. Etter to operasjoner er den tidligere NRK-profilen nå mye bedre. Til høsten kommer han med en bok som er ført i pennen av journalistvennen Dag Kullerud. Boken skal hete "Dan Børge - Allemannseie og mediehistorie". HealthTalk møtte ham og Dan Atar på Amgens Hjertekonferanse der han var konferansier.

Diagnosen stilles i ambulansen

- Norge er veldig gode på å behandle hjerteinfarkt. Vi er stolte over hvordan blålys-sløyfen fungerer. Diagnosen på et akutt infarkt stilles allerede i ambulansen og pasientene blir ikke sendt til akuttmottaket, men kjøres direkte til angiolaben der det gjennomføres en PCI. PCI står for Percutaneous Coronary Intervention som er en metode for å blokke ut og utvide trange områder i hjertets kransarterier, sier lege Dan Atar.

- Det å gjenopprette blodbanen er hovedprinsippet når vi får inn en person med hjerteinfarkt. Det optimale er at dette skjer innen 90 minutter fra hjerteinfarktet har inntruffet. I Dan Børge sitt tilfelle tok det bare noen minutter. Hvert minutt teller hvis du får hjerteinfarkt. Jo raskere vi får satt i gang med PCI jo mer redder man av hjertemuskelen, sier Dan Atar.

Går ikke rundt og er redd for å få et nytt hjerteinfarkt

- Jeg holder meg i form blant annet ved å spille golf. Jeg blir snart 69 år og prøver å leve som en sprek 69-åring, men jeg er jo ikke akkurat i Birkebeinersegmentet. Dessuten er jeg fritatt for snømåking. Noe positivt har jo kommet ut av hjerteinfarktet, sier Dan Børge og ler på sitt alltid joviale vis.

- Noen livssår etter et alvorlig hjerteinfarkt må man akseptere, men jeg går ikke rundt og er redd for å få et nytt hjerteinfarkt. Jeg tar medisinene mine, og så setter jeg veldig pris på livet og hver dag som går, sier Dan Børge.

- Dan Atar, hva vil du si til pasienter som har gått gjennom et hjerteinfarkt og som er utrygge på hvordan de skal leve livet sitt videre - om de kan trene, golfe og gjøre de tingene som de gjorde før infarktet.

- Det er et viktig spørsmål, og jeg får ofte det samme spørsmålet fra mine pasienter. Det jeg sier er at du kan gjøre alt som ikke gjør vondt og som er ubehagelig. Med denne handlingsregelen legges grunnlaget for å bygge deg gradvis opp, sier Dan Atar.

- Jeg holder meg i form blant annet ved å spille golf. Jeg blir snart 69 år og prøver å leve som en sprek 69-åring, men jeg er jo ikke akkurat i Birkebeinersegmentet. Dessuten er jeg fritatt for snømåking. Noe positivt har jo kommet ut av hjerteinfarktet, sier Dan Børge til sin lege, professor Dan Atar og ler på sitt alltid joviale vis.
Hva som skjer i blodårene ved et hjerteinfarkt, og hvordan du kan forebygge en tilstand som hvert år rammer over 12 000 nordmenn?
Powered by Labrador CMS