Legemidler og biotek

Viktig Parkinsonsmedisin på blå resept

Legemiddelverket har gitt legemidlet Duodopa (levodopa/karbidopa) forhåndsgodkjent refusjon til behandling av fremskreden Parkinsons sykdom. Det betyr at leger nå ikke lenger trenger å søke individuell refusjon for pasientene.

Publisert

Dette skjer etter at Legemiddelverk gjennomførte en hurtig metodevurdering på flere legemidler som har vært på individuell refusjon - deriblant Duodopa.

Dudopa er et viktig legemiddel for personer med alvorlig Parkinson sykdom og er utviklet av legemiddelfirmaet AbbVie. Duodopa er en gel som går gjennom en pumpe og sonde over til tynntarmen. Pumpen tilfører en liten dose hele dagen. Dette betyr at mengden av legemiddel i blodet blir jevnere og også at noen av bevegelsesforstyrrelsene blir mindre.

Parkinsons sykdom skyldes en gradvis ødeleggelse av nerveceller i bestemte deler av hjernen som skiller ut stoffet dopamin. Parkinsons sykdom oppstår når visse nerveceller i hjernen slutter å lage nok dopamin. Dopamin er en kjemisk substans nervecellene trenger for å sende signaler rundt i hjernen og til nerver ut i kroppen. Dopaminmangel gjør det vanskelig å kontrollere musklene og forårsaker derfor endringer i bevegelsene dine.

Kostnadseffektiv

Legemiddelverket sier at de etter å ha gjort en helseøkonomiske analyse av Duodopa fant at Duodopa er en kostnadseffektiv behandling sammenlignet med standard oral behandling av framskreden Parkinsons sykdom.

Indikasjonsgodkjenningen som Behandling av fremskreden levodopafølsom Parkinsons sykdom med uttalte motoriske fluktuasjoner og hyperkinesi eller dyskinesi når andre tilgjengelige kombinasjoner av legemidler mot Parkinsons sykdom ikke har gitt tilfredsstillende resultater.

Slik virker Duodopa

  • Levodopa omdannes i kroppen til et stoff som kalles dopamin. Dopamin er et stoff som allerede finnes i hjernen og ryggmargen. Dopamin bidrar til overføring av impulser mellom nervecellene.
  • For lite dopamin kan gi tilsvarende symptomer som ved Parkinsons sykdom, f.eks. skjelving, stivhet, langsomme bevegelser og balanseproblemer.
  • Behandling med levodopa øker mengden av dopamin i kroppen og reduserer dermed disse symptomene.
  • Karbidopa forsterker effekten til levodopa. Det reduserer også bivirkningene til levodopa.

Kilde: Felleskatalogen, pasientutgaven.

Powered by Labrador CMS