
Etter mer enn to år blir migrene-tabletten Vydura tilgjengelig på blå resept
Migrene-tabletten Vydura fra Pfizer har etter over to og et halvt år fått godkjent blåresept-refusjon for pasienter med akutte migreneanfall. – En del av medlemmene våre har tatt kostnaden selv til nå, sier Laila Mathisen i Hodepine Norge.
Norske myndigheter har nå innvilget blåresept-refusjon for migrenemedisinen Vydura for behandling av akutte migreneanfall. Kostnaden for legemidler i blåresept-ordningen dekkes av staten gjennom folketrygden.
Det er fortsatt ikke tatt en avgjørelse om legemidlet også får innvilget blåreseptrefusjon som forebyggende migrenebehandling.
Over 800 000 nordmenn lider av migrene, og siden sykdommen særlig rammer unge under utdanning eller i jobb, har det store konsekvenser for samfunnet. Sykdommen rammer også kvinner i større grad enn menn.
Behandlingen tilbys nå pasienter som ikke har hatt god nok effekt av minst tre triptaner, som er vanlige, men ikke spesiaaliserte migrenemedisiner som brukes for å lindre anfall, eller som av medisinske grunner ikke kan bruke denne typen medisiner.
Dyr medisin for «spesielle anledninger»
– Dette er en veldig gledelig nyhet. Vi vet at medlemmene våre har ventet lenge på dette. Det er et par år siden behandlingen kom på markedet i Norge og ble tilgjengelig på apotekene, sier Laila Bratterud Mathisen, generalsekretær i pasientorganisasjonen Hodepine Norge, til HealthTalk.
Medisinen har vært tilgjengelig de siste to og et halvt årene, men til en høy pris – 550 kroner for to tabletter – som pasientene selv har måttet betale.
– Vi vet at en del av medlemmene våre har tatt denne kostnaden selv til nå. De fleste forteller at de kjøper inn og sparer tablettene til spesielle anledninger, som en slags «bursdagstablett». Mange har uttrykt at de har spart den til store begivenheter som bryllup, bursdager, eller barnas bursdager når de virkelig trenger noe som virker ordentlig, forteller generalsekretæren.
Aktuell for svært mange pasienter
Over 90 prosent av migrenepasientene i Norge har behov for akuttbehandling. Mathisen understreker at kun 40 prosent av pasientene benytter triptaner ved akutte migreneanfall.
– Dette viser et stort udekket behov. Behovet for spesialisert akuttbehandling er betydelig, sier Mathisen, som nå krysser fingrene for at legemidlet også får blåresept-refusjon som forebyggende behandling.
– Det trengs som et supplement til eksisterende behandlinger. Mange pasienter har liten eller ingen nytte av de forebyggende behandlingene som er tilgjengelige i dag, inkludert andre CGRP-hemmere, botox, og ulike tablettbehandlinger. I dag er spesialisert forebyggende migrenebehandling dessverre tilgjengelig for kun et lite antall av dem som virkelig trenger det, sier Mathisen.
Oddvar Solli, sjef for helseøkonomi i Pfizer Norge, sier i en uttalelse at de er fornøyd med å ha kommet frem til en løsning med myndighetene, ikke minst på vegne av de som lider av akutte migreneanfall.
– Vi vet at mange har ventet på et behandlingsalternativ gjennom den offentlige helsetjenesten, sier han.