REAGERER STERKT: Hodepinespesialist Tine Poole kaller CGRP-kravene for «umenneskelige». – Mange vil ha blitt så dårlige at de har rukket å bli kroniske før de får prøve medisinen, sier hun.

Hodepine Norge om nei til migrenetablett: – Kjempeskuffet på vegne av pasientene

Hodepinespesialist og styreleder for pasientorganisasjonen Hodepine Norge, Tine Poole, håper migrenepasienter snart får moderne forebyggende medisiner før de blir kronisk syke.

Publisert Sist oppdatert

– Vi er kjempeskuffet på vegne av pasientene. Jeg hadde håpet vi nå kunne få noe nytt i verktøykassen vår. Men pasienter som har opptil 14 migrenedager i måneden må fortsatt klare seg med gamle, perorale tabletter som er «lånt» fra andre sykdommer.

Uttalelsen kommer fra Tine Poole etter at Legemiddelverket (SLV) sa nei til blåreseptrefusjon for forebyggende bruk av migrenetabletten Vydura (rimegepant) fra Pfizer. Poole er hodepinespesialist ved den private Hodepineklinikken i Oslo, har selv migrene og er styreleder og fagrådsmedlem i pasientorganisasjonen Hodepine Norge.

Særnorske regler

Hun kaller kravene om at pasientene minst skal ha prøvd tre andre medikamenter, og feilet på disse før de får blåresept-refusjon på CGRP-hemmer, for «umenneskelige».

– Mange vil da ha blitt så dårlige at de har rukket å bli kroniske før de får prøve medisinen. Det haster, og det er ikke nødvendig å bruke tre perorale forebyggende medisiner før man prøver ut CGRP-hemmer. I andre land, for eksempel i Finland, så trenger man bare å teste ut to. Dette er særnorske regler, og vi vet etter utprøving av to forskjellige andre medisiner om pasienter kommer i mål eller ikke, sier hun.

– Hvis pris ikke var en del av denne diskusjonen, hvordan ville da behandlingen sett ut for migrenepasienter generelt?

– Hvis det ikke var et prisspørsmål, så ville disse legemidlene vært førstevalget for alle. Det er også anbefalt internasjonalt at man gir CGRP-hemmer så tidlig som mulig. Så dette er kun et prisspørsmål. Men i Norge tenker man ikke på samfunnskostnadene. Med tre måneder per medikament går det fort ni måneder til et helt år før man kan bruke det som er anbefalt som førstevalg. Det er så trist når vi ikke får behandlet i tide, sier Poole.

– Gammeldagse medisiner

Hun viser til studier som har vist at migrenepasienter som har 52 anfall i året, altså bare ett anfall i uken, allerede er i risikogruppen for å utvikle kronisk migrene.

– Da begynner det å haste. Alle de andre medisinene er gammeldagse migreneforebyggende medisiner utviklet til behandling av høyt blodtrykk, epilepsi eller antidepressiva, og man må gjennom minst tre av dem for å kunne begynne med moderne behandling, CGRP-hemmere, som er de første forebyggende migrenemedisinene kun utviklet for migrene.

– Hvordan ser du for deg utviklingen av behandlingen av migrenepasienter i Norge?

– Jeg tenker at om noen år vil det anses som uetisk å ikke gi disse medisinene som førstevalg ved indikasjon fire eller flere migreneanfall per måned. Det at vi ikke starter opp pasienter direkte med disse i dag, det er noe som henger igjen fra gamle refusjonsregler. Dersom man har høyfrekvent episodisk migrene, med minst åtte anfall i måneden, så har man allerede stor grad av uførhet. Da er det kanskje ikke nødvendig å bruke ni måneder på å finne ut om gamle medisiner fungerer eller ikke, sier Poole.

Hun jobber daglig ved den private Hodepineklinikken, og forteller at de skriver ut migrenetabletten Vydura ukentlig til pasienter som må betale av egen lomme. De har både pasienter som bruker medisinen forebyggende og som akuttmedisin ved anfall.

– Vi håper nå i alle fall at medisinen får innvilget søknaden om refusjon som akuttbehandling, sier legen.

Powered by Labrador CMS