KRISE: Ultimovacs´ administrerende direktør Carlos de Sousa sier opp 40 prosent av de ansatte i et forsøk på å holde selskapet flytende til nye studier kan avleses.

Analytiker til DN: Frykter for Ultimovacs´ fremtid

Ultimovacs faller tungt på børsen etter at selskapet må si opp 40 prosent av de ansatte for å sikre finansene i tiden fremover. Nå anbefaler analytiker Geir Hiller Holom i DNB Markets at aksjen selges.

Publisert Sist oppdatert

Bare fire uker etter at det ble klart at Ultimovacs viktige føflekkreftstudie var negativ, sender selskapet ut en ny sjokkmelding. For å overleve finansielt kutter nå Ultimovacs antall ansatte med 40 prosent. Sammen med andre kostnadsbesparende tiltak skal dette bidra til at pengene rekker til fjerde kvartal 2025. Planen er at dette skal gi selskapet mulighet til å avlese FOCUS-studien innen hode- og halskreft og DOVACC-studien innen ovarialkreft.  

"Selskapet forblir sterkt forpliktet til å bringe selskapet videre til viktige datapunkter, som er avlesningen fra FOCUS i tredje kvartal 2024 og resultater fra DOVACC i første halvår 2025", heter det i meldingen.

Nyheten har fått investorene med å storselge aksjen. I skrivende stund er kursen ned 8 prosent. Aksjen er hittil i år ned 93 prosent.

Fra hype til slakt 

DNB-markets anført at analytikere Geir Hiller Holom hadde lenge ståltro på vaksineteknologien til Ultimovacs. I fjor høst satte banken et kursmål på 200 kroner på Ulimovacsaksjen – noe som ville gitt en nesten dobling av kursen fra nivået før de skjellsettende studieresultatene innen føflekkreft ble kjent. DNB Markets-analytikeren har i dag et kursmål på fire kroner for Ultimovacs-aksjen, og anbefaler alle å selge den.

DNB-Analytiker Geir Hiller Holom har mistet troen på Ultimovacs-aksjen

Mistet troen

Avlesningen av INITIUM-studien er det viktigste som har skjedd i Ultimovacs historie. Målet var å se om kombinasjonen av kreftvaksinen UV1 i samspill med immunterapiene nivolumab og ipilimumab kunne forsinke sykdomsforverring eller død sammenlignet med pasienter som kun mottok de to immunterapiene, hos pasienter som har føflekkreft med spredning. Selv om Ultimovacs har flere andre studier og ennå ikke har gitt opp håpet  var det INITIUM som både selskapet og investorene satte mest verdi på, og hadde mest troen på. Når den feilet, er det veldig alvorlig for selskapet. Ikke minst fordi de trenger å hente penger ganske snart. 

– Dagens tiltak er nok fornuftig i dagens markedsklima for det ville vært svært vanskelig – om ikke umulig – for selskapet å hente kapital nå, slik vi ser det. Dessverre tror vi også det blir veldig vanskelig etter neste avlesningene med mindre det blir svært overbevisende resultater – noe vi dessverre ikke har tro på, sier Holom til Dagens Næringsliv.

Powered by Labrador CMS