Kronprinsesse Mette-Marit etter at Nasjonalforeningen for folkehelsens forskningspriser 2024 har blitt delt ut.

Kronprinsesse Mette-Marit hedret vinnere av forskningspriser

Nasjonalforeningen for folkehelsen fikk storfint besøk av kronprinsesse Mette-Marit da de skulle hedre vinnerne av forskningsprisene for 2024.

Publisert Sist oppdatert

Nasjonalforeningen deler ut to årlige priser, hjerteforskningsprisen og demensforskningsprisen.

I år gikk hjerteforskningsprisen til professor Kristina Haugaa, som er kardiolog med spesialitet i genetiske hjertesykdommer.

Hun får prisen for banebrytende arbeid med genetiske hjertefeil med blant annet betydelige resultater og ny kunnskap om idrettsaktivitet og muligheten for trygge svangerskap i pasientgruppen. Haugaas forskning har også vært verdensledende i oppdagelsen av en ny pasientgruppe med hjerteklaffesykdom som også har økt risiko for hjertestans og plutselig død.

- Plutselig hjertestans grunnet genetiske hjertefeil er en lidelse vi tidligere visste lite om og som vi manglet verktøy til å bekjempe. Takket være forskere som Kristina Haugaa kan vi nå i langt større grad både forhindre at hjertefeilen får dødelig utfall og ta mye bedre vare på de av oss som er bærere av de genetiske hjertefeilene Haugaa har viet seg til å forstå, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Ingvild Tina Saltvedt, som er professor ved NTNU og overlege ved St. Olavs hospital, mottok demensforskningsprisen. Hun har jobbet med demens i 30 år, som både kliniker og forsker.

– Saltvedt sin forskning på sammenhengen mellom hjerneslag og kognitiv svikt regnes som banebrytende også i internasjonal sammenheng, sier Gerhardsen.  

– Takket være denne forskningen vet vi i dag stadig mer om hvem som rammes av kognitiv svikt og demens etter slag og hva som kan gjøres for å motvirke dette. Saltvedt sin forskning på sammenhengen mellom hjerneslag og kognitiv svikt regnes som banebrytende også i internasjonal sammenheng, sier Mina Gerhardsen. 

Powered by Labrador CMS