UENIGE: Leif Rune Skymoen i LMI (t.h) mener det er myndighetenes jag etter lavest mulig priser som har skyld i de lange ventetidene. Helseminister Jan Christian Vestre mener på sin side at det er legemiddelselskapene som står for store deler av ventetiden.

Norske kreftpasienter venter nesten 600 dager for tilgang på nye medisiner

Norske pasienter må vente stadig lenger på at nye medisiner skal godkjennes. I gjennomsnitt må norske pasienter vente nesten 500 dager på nye medisiner, viser en ny internasjonal rapport.

Publisert Sist oppdatert

Nøkkeltall fra rapporten (fra VG):

  • For kreftmedisiner tar det 590 dager før et legemiddel er godkjent i Norge, mot eksempelvis 84 i Danmark og 210 i England.
  • For medisiner hvor det er få pasienter som har sykdommen, de med sjeldne sykdommer, har Norge bare godkjent syv av de 47 medisinene som EU har godkjent (mellom 2019 og 2022). Og det tar 587 dager før medisinene for denne gruppen blir tilgjengelig.
  • Av 167 medisiner som EU har godkjent mellom 2019 og 2022, har Norge bare gjort tilgjengelig 60 av dem for pasientene, altså at de får kostnadene dekket. Tyskland har tilgjengeliggjort 147 og Danmark 109 av de 167 medisinene.

Tirsdag offentliggjorde den europeiske legemiddelindustriforeningen EFPIA sin årlige WAIT-rapport, som viser hvor store forskjellene er mellom de europeiske landene når det kommer til rask tilgang på nye, godkjente legemidler.

I Norge tar det i gjennomsnitt 494 dager fra EU har godkjent et legemiddel, til Norge har godkjent det og gjort det tilgjengelig og gratis for pasienten gjennom det offentlige helsevesenet, viser rapporten WAIT-24, ifølge VG.

Fra 2021 til 2023 har ventetiden økt med 51 dager. Av de 167 medisinene EU har godkjent mellom 2019 og 2022, har Norge bare gjort 60 av dem tilgjengelig for pasientene.

Leder Leif Rune Skymoen i Legemiddelindustrien (LMI) mener at Norges mål om lave priser står i veien for rask tilgang for pasientene.

– Vi konstaterer at pasienter i Norge venter lenge fordi Norge har et klart politisk mål om å ha lavest mulig priser på legemidler. Det målet kommer i veien for at pasienter i Norge kan få tilgang til medikamenter raskere, sier han til avisa.

Helseminister Jan Christian Vestre slår imidlertid tilbake. Han legger skylda på legemiddelselskapene.

– Det er ofte behov for å forhandle om pris, og det forsinker tilgangen til nye legemidler. Rapporten er ikke offisiell statistikk, det er selvrapporterte tall fra industrien. Våre nasjonale tall viser at legemiddelselskapene står for mer enn halvparten av tidsbruken.

Powered by Labrador CMS