ELCC 2023:

5000 tyskere har deltatt i studie på lungekreft-screening - Kjent onkolog anbefaler ordning til Norden

ELCC: Ved hjelp av en mobil studie-truck har det tyske lungekreft-screeningprosjektet HANSE Lung Check siden sommeren 2021 gitt 5000 tyskere med økt risiko for lungekreft gratis lavdose CT-scanninger for tidlig oppdagelse av lungekreft. Den tyske professoren og overlegen Martin Reck anbefaler ordningen til de nordiske landene.

Publisert Sist oppdatert

ELCC, KØBENHAVN (HealthTalk): Studietrucken som tilbyr CT-scanningene har siden oppstarten i 2021 tilbytt lungekreft-screening ved tre ulike studiesteder i Nord-Tyskland: Hannover Medical School, Schleswig-Holstein University Hospital i Lübeck og LungenClinic Grosshansdorf utenfor Hamburg.

Fra studie til praksis

Professor og overlege Martin Reck, som til daglig er avdelingsleder ved avdeling for thorasisk onkologi ved lungeklinikken i Grosshansdorf, deltar på årets europeiske lungekreftkongress ELCC, og tok en prat med HealthTalk om erfaringene fra screenings-prosjektet i Tyskland.

– HANSE er en implementeringsstudie. Vi vet at det er gode bevis for at tidlig screening av lungekreft ved lavdose CT-scan fungerer. Spørsmålet er hvordan man skal overføre dette til en klinisk realitet, sa professor Reck.

Prosjektet har vært basert i Nord-Tyskland, og målet har vært å finne ut av hvordan man kan inmplementere denne typen screening inn i hverdagslivet.

– Vi ville rette oss mot over 300 000 personer i Hannover, Hamburg og Lübeck-områdene, og målet var å få tak i 5000 kandidater med høy risiko for utvikling av lungekreft, som ble plukket ut gjennom Nelson-kriteriene i screening-studien. De 5000 personene ble invitert til to runder med lavdose CT-scanning, sier Reck.

Scanningene er nå gjennomført, og studieteamet bygger nå opp en database med de pulmonære funnene. I tillegg jobber de med hvordan de skal jobbe med resultatene fra screening-studien.

– Hvis vi finner noe, må vi gjøre noe med de funnene. Og det tredje er dokumentasjonen.

Inkluderer også andre sykdommer

Noe av det interessante med Hanse-studien er at det ikke kun screenes for lungekreft.

– Vi bruker instrumentet også for å oppdage tidlige tegn på andre relevante sykdommer. Vi ser blant annet på kalsium-score for tidlige tegn på koronar hjertesykdom, og vi ser etter tidlige tegn på kols og lungeemfysem. Dette er ytterligere informasjon som skal analyseres.

Hanse-studien sponses av legemiddelselskapet AstraZeneca og German Center for Lung Research. Martin Sandelin, Global Medical Affairs Leader for lungekreft i AstraZeneca, sier til HealthTalk at prosjektet har et stort potensial, og at også de nordiske landene, inkludert Norge, burde hente inspirasjon fra studien.

– AstraZeneca har lenge fokusert på og jobbet med screening og tidlig oppdagelse av lungekreft. Vi vet at vi for å redde liv er nødt til å finne pasientene tidlig. Vi vet allerede fra før, og også gjennom denne studien, at denne måten å jobbe på virkelig hjelper. Nå må vi også finne ut av hvordan vi best kan implementere dette i den kliniske hverdagen, sa Sandelin.

Se hele intervjuet med Martin Reck og Martin Sandelin øverst i denne saken.

Powered by Labrador CMS