Podcast:

Vi diskuterer vinnerne og taperne fra siste møte i Beslutningsforum

Hvilke legemidler kom seirende ut, og hvilke falt igjennom under junimøtet til Beslutningsforum? Vi ser nærmere på hvorfor lymfekreftlegemidlene Tepkinly og Polivy ble avslått, mens Tecvayli for behandling av myelomatose og immunterapien Libtayo fikk grønt lys.

Publisert

Denne uken i HealthTalk-podcasten diskuterer vi vedtakene i Beslutningsforum, og hva de betyr for pasienter, legemiddelfirmaene og helsevesenet. Vi dykker ned i årsakene bak avslagene og godkjenningene, og gir deg innsikt i de nye behandlingsalternativene som nå er tilgjengelige.

Hurtiggodkjenning - eller?

Det tok bare 56 dager fra Regeneron meldte inn immunterapien Libtayo i PDL1-programmet til Beslutningsforum godkjente behandlingen. 

– Det er jo svært raskt, men det tar allikevel mer enn ett og et halvt år fra legemidlet fikk markedsføringstillatelse på behandling av livmorhalskreft til det ble godkjent av Beslutningsforum, sier journalist Lars Brock Nilsen. 

– Hadde ikke Regeneron meldt Libtayo inn i hurtiginnføringsordningen, kunne de risikere at det ville tatt ytterligere 1-2 år før legemidlet hadde kommet opp til vedtak i Beslutningsforum. Det sier mye om hvor lang tid det kan ta før et legemiddel får godkjenning, sier Hans Anderssen. 

Et legemiddel som endelig fikk godkjenning var Tecvayli for behandling av myelomatose. 

«Dette er kanskje den største nyheten noensinne for norske myelomatose-pasienter», sier overlege og leder av Oslo Myelomatosesenter, Fredrik Schjesvold. Dette var den tredje vurderingen av behandlingen på kun et halvt år, og mandag kom det etterlengtede ja-et endelig på plass. 

– Godkjenningen mandag var av det sjeldne slaget. Den kom nemlig med en forutsetning om at fagmiljøene godkjenner å bruke behandlingen i en lavere dose enn det som ligger til grunn for EU-godkjenningen, sier Lars Brock Nilsen.

Mandag sa Beslutningsforum nei til å godkjenne Tepkinly for pasienter med storcellet B-cellelymfom. Den norske AbbVie-sjefen, Kirsti Nyhus, uttrykte stor skuffelse og sa at hun var sjokkert, til tross for at selskapet hadde gitt et svært godt pristilbud. – Hun har strukket halsen sin langt frem og har sloss internt for å få lov av sine sjefer til å gi et veldig lavt pristilbud. Skuffelsen er derfor til å ta og føle på når det ble et nei, sier Hans Anderssen.

Les mer om de enkelte vedtakene:

Husk å abonnere på HealthTalk-podcasten på Apple PodcastsSpotify eller der du vanligvis henter dine podcaster. Gi oss gjerne en rating og en kommentar for å hjelpe oss! Send gjerne tips til temaer du ønsker vi skal ta opp i podcasten på tips@healthtalk.no.

Powered by Labrador CMS