Ny podcast: Terje Rootwelt, leder av Beslutningsforum, skal mandag ta stilling til om pasienter med metastatisk blærekreft får tilgang til Padcev–Keytruda. Uroonkolog Daniel Heinrich mener behandlingen representerer et medisinsk gjennombrudd og bør bli ny standardbehandling.

«Saken vil bli en betydelig stresstest for Beslutningsforum»

Mandag avgjør Beslutningsforum om pasienter med metastatisk blærekreft får tilgang til det som beskrives som det største medisinske gjennombruddet på feltet på over et tiår. – Nå får vi se om systemet faktisk fungerer, sier redaktør Hans Anderssen.

Publisert Sist oppdatert

Det største gjennombruddet innen blærekreftbehandling på over ti år – og det forestående vedtaket i Beslutningsforum førstkommende mandag – stod i sentrum for den nyeste episoden av HealthTalk-podcasten.

– Behandlingen er trolig det største gjennombruddet på blærekreftfeltet på over et tiår, og vil bli en betydelig politisk og økonomisk stresstest for Beslutningsforum, Nå får vi se om systemet faktisk fungerer, sier redaktør Hans Anderssen i den ukentlige HealthTalk-podcasten.

Journalist Lars Brock Nilsen peker på at Danmark allerede har godkjent behandlingen.

– 18. desember ble behandlingen godkjent av det danske Medicinrådet. Det legger et visst press på Beslutningsforum. Effekten i kombinasjonsbehandlingen er solid – over 50 prosent reduksjon i dødelighet – og det gjør det vanskelig for Beslutningsforum å si nei. Det er også rimelig å anta at pristilbudet som ble godtatt i Danmark, er det samme som er gitt i Norge, sier Nilsen.

– Vi trenger vi ikke engang å diskutere det. Vi har med dette en ny standardbehandling for nydiagnostiserte blærekreftpasienter, sa Daniel Heinrich, uro-onkolog og leder i Norsk Onkologisk Forening, da overlevelsesdataene fra EV-302-studien ble presentert på ESMO i i fjor høst. 

Smal margin mellom pris og nytte

Hvis det likevel blir et nei, handler det ifølge Anderssen om at norske helsemyndigheter – i motsetning til de danske – ikke vurderer sykdommens alvorlighetsgrad og behandlingens effekt like høyt.

– Jeg tror at en nei-beslutning nå vil sitte langt inne, sier han.

En gjennomgang av metodevurderingen tyder på at det ikke er stor uenighet mellom partene. Direktoratet for medisinske produkter (DMP) anslår at total kostnad per pasient – basert på listepriser – ligger rundt 2,4 millioner kroner. Det avgjørende er imidlertid kostnaden per kvalitetsjustert leveår (QALY), som ligger på omtrent 1,1 millioner kroner.

kvalitetsjustert leveår (QALY), som ligger på omtrent 1,1 millioner kroner.

Reell diskusjon om terskelverdi

– Dette reiser spørsmålet om terskelverdien – altså hvor mye samfunnet er villig til å betale per QALY, sier Anderssen.

For alvorlig syke pasienter er dagens terskelverdi satt til inntil 825 000 kroner per QALY. Hadde den vært inflasjonsjustert de siste ti årene, ville den ifølge Anderssen ligget nær dagens kostnadsnivå for Padcev–Keytruda-kombinasjonen før rabatt altså 1,1 millioner kroner.

– Så det er ikke et veldig stort gap mellom QALY-kostnad og akseptabel terskelverdi, og det skal derfor ikke veldig store rabatter til før behandlingen vurderes som kostnadseffektiv av Beslutningsforum, sier han.

– Men vi vet jo ikke hvilken terskelverdi Beslutningsforum legger til grunn. Mest sannsynlig må det derfor en rabatt til fra Astellas – som utvikler Padcev – for at dette skal bli godkjent.

Medisinsk gjennombrudd

Padcev og Keytruda representerer et medisinsk gjennombrudd, noe også Direktoratet for medisinske produkter bekrefter i sin metodevurdering.

– Dette blir en stresstest av hele systemet – både politisk og økonomisk – for direktørene i de regionale helseforetakene som skal fatte den endelige beslutningen, sier Anderssen.

– Nå får vi se om systemet faktisk fungerer.

Frykter pasienter stenges ute 

I podcasten diskuterer også Anderssen og Brock Nilsen Kreftforeningens bekymring for at pasienter kan bli stående uten behandling som følge av den nye unntaksordningen for legemidler som har fått avslag i Beslutningsforum. De tar i tillegg for seg listen over Norges 30 dyreste legemidler.

Powered by Labrador CMS