Ny podcast:

“Chicken game” i legemiddelforhandlingene – staten blunker sist

I innføringen av nye legemidler i Norge utspilles det et strategisk spill mellom legemiddelindustrien og staten der én part til slutt må gi seg. Dette spillet – kjent fra spillteorien som et «chicken game» – preger nesten alle prisforhandlinger mellom industrien og myndighetene. Og som oftest er det staten som står igjen som vinner.

Publisert Sist oppdatert

Du kan sammenligne det med scenen fra filmklassikeren «Rotløs ungdom» (Rebel Without a Cause) hvor James Dean og en annen ungdom kjører mot en klippe, og den som kaster seg sist ut av bilen - før bilen går over klippen vel og merke - har vunnet. Det er dette som skjer i forhandlingene om legemiddelpriser i Norge, sier redaktør Hans Anderssen i siste episode av HealthTalk-podkasten. 

Sammen med journalist Lars Brock Nilsen diskuterer han det nylige aprilmøtet i Beslutningsforum, hvor hele 24 saker ble behandlet. Mange av sakene har ligget i systemet i årevis på grunn av langvarige og komplekse prisforhandlinger.

Syv år med venting og ett nytt sprøytestikk

Et av legemidlene som til slutt fikk ja i aprilmøtet, var MS-behandlingen Ocrevus fra Roche. Legemiddelet har vært oppe til vurdering en rekke ganger – sist for syv år siden – og kom nå tilbake med en ny subkutan formulering og et nytt og bedre pristilbud.

– Her har vi nå fått et nytt pristilbud og kan si ja til begge de to indikasjonene, og det er vi veldig fornøyd med, sa Terje Rootwelt, leder i Beslutningsforum etter møtet.

I mellomtiden har Norge i stor grad brukt det billigere, off label-legemiddelet rituksimab i MS-behandlingen. Det koster om lag 5 000 kroner i året, mot Ocrevus’ listepris på 170–180 000 kroner. Det har gitt Norge en årlig besparelse på opp mot en halv milliard kroner.

– Dette er jo en situasjon som ikke er sammenlignbar med andre land, sier Nilsen. – Sverige bruker også rituksimab, men ikke i den grad Norge gjør.

Industrien gir seg – men ikke alltid

Det er sjelden industrien vinner i dette spillet. Legemiddel etter legemiddel går ofte flere avslag og forhandlingsrunder før de til slutt blir innført – og nesten alltid etter betydelige prisavslag.

– Vi blir stort sett alltid enige, og det skyldes at til syvende og sist er det industrien som gir rabatt. En siste rabatt som skal til for å dytte legemiddelet over målstreken, sa statssekretær Karl Kristian Bekeng nylig.

Likevel finnes det unntak.

Se på saken med Kaftrio fra Vertex – et CFTR-modulerende legemiddel mot cystisk fibrose. Der fikk industrien med seg Fremskrittspartiet, VG og sterke pasienthistorier. Presset ble så stort at det til slutt var politisk umulig å si nei, sier Anderssen.

– I det tilfellet var det nok staten som blunket først.

Hør mer om aprilmøtet i Beslutningsforum i siste episode av HealthTalk-podcasten, enten der du vanligvis lytter til podcast, eller som videpodcast på YouTube eller www.healthtalk.no.

Powered by Labrador CMS