REAGERER: Wenche Gorset Johnsrud er Head of Governmental Affairs og Market Access i AstraZeneca regarer på Truqap-avslaget i Beslutingsforum.

AstraZeneca: – Truqap-vurderingen tar ikke hensyn til norsk praksis

Etter at Beslutningsforum sa nei til Truqap, svarer nå AstraZeneca på avslaget. Selskapet mener vurderingen ikke reflekterer norsk behandlingspraksis og er åpne for nye løsninger for å sikre at pasienter får tilgang.

Publisert

– AstraZeneca er skuffet over at Beslutningsforum har valgt å si nei til innføring av kapivasertib (Truqap) for norske pasienter med ER+/HER2- brystkreft. Dette er en alvorlig sykdom med dårlig prognose, hvor behovet for nye behandlingsalternativer er stort, sier Wenche Gorset Johnsrud, Head of Governmental Affairs og Market Access i AstraZeneca.

Scenarioanalysen bør vektlegges

AstraZeneca peker på at nesten alle norske pasienter får CDK4/6-hemmere først, og at en vurdering basert på hele studiepopulasjonen derfor gir et mindre relevant bilde av kostnadseffektivitet under norske forhold. – Scenarioet i DMPs rapport som er basert på pasienter som faktisk har fått CDK4/6-hemmer først, gir et like sikkert grunnlag for vurdering, selv om gruppen er mindre, sier Johnsrud til HealthTalk.

Faglig forsvarlig

Selskapet sier det ikke er pågående studier som kan styrke scenarioanalysen med nye data, og at eventuelle real-world data vil ta lang tid. AstraZeneca mener likevel det er faglig forsvarlig å gjøre vurderingen basert på norsk praksis.

– AstraZeneca mener det er avgjørende at beslutninger om innføring tar utgangspunkt i norske forhold, slik at pasientene sikres best mulig behandling. I norsk klinisk praksis får de aktuelle pasientene i denne saken som hovedregel CDK4/6-hemmer først. Derfor mener vi at hovedanalysen i DMPs metodevurdering blir for konservativ og ikke gir et korrekt bilde av kostnadseffektiviteten i Norge, sier Johnsrud.

Kostnadseffektivt 

AstraZeneca ønsker ikke å kommentere konkrete priser, men opplyser at de mener tilbudet er kostnadseffektivt dersom vurderingen tar utgangspunkt i den pasientgruppen som behandles i norsk klinisk praksis. Selskapet påpeker at det er vanskelig å forstå hvorfor DMP og NICE vurderer pasientgruppen ulikt, all den tid NICE aksepterte dokumentasjonen innenfor akseptabel terskel.

NICE godkjente nylig Truqap for pasienter som tidligere har fått CDK4/6-hemmer og aromatasehemmer – med en konfidensiell rabattavtale. NICE godtok også en indirekte nettverksanalyse med sammenligninger mot dagens andrelinjebehandlinger. Med rabatten landet kostnadseffektiviteten innenfor britisk terskel (£20 000–£30 000 per QALY), tilsvarende under den norske terskelverdien på 825 000 kroner.

Åpne for dialog og løsning

Etter avslaget har Beslutningsforum bedt Sykehusinnkjøp gjenoppta samtalene med AstraZeneca. – Vi håper å finne en løsning som sikrer at relevante pasienter får tilgang til behandlingen også i Norge, sier Wenche Gorset Johnsrud. Hun legger til at de er åpne for løsninger med vilkår, slik NICE har gjort, inkludert mulighet for innføring begrenset til andrelinje og med registeroppfølging.

Powered by Labrador CMS