Hoftebrudd hos eldre: Dette er viktigst for pasientene

Eldre hoftebrudd-pasienter og pårørende er mest opptatt av pasientfokusert pleie, viser nye studier. – En mulighet for å fokusere mer på personen og mindre på bruddet, sier ortopedisk kirurg Julie Switzer fra Universitetet i Minnesota i USA.

Publisert Sist oppdatert

Beinskjørhet (osteoporose)

  • Når beinmassen inne i knoklene svekkes, slik at brudd blir mer sannsynlig, kalles det osteoporose på fagspråket, og beinskjørhet på folkemunne 
  • Kvinner blir beinskjøre i større grad enn menn fordi de i utgangspunktet har lavere beinmasse, og fordi kvinner har økt tap av beinvev fra de kommer i overgangsalderen
  • De vanligste symptomene på beinskjørhet er beinbrudd, ryggsmerter og krum rygg

  • Mat og kosttilskudd som inneholder kalsium og vitamin D bidrar til å styrke beinbygningen
  • Osteoporose kan behandles med legemidler

KIlde: Helsenorge.no

– Ortopediske kirurger er generelt tilbøyelige til å tenke på mekanikken i et benbrudd, hoftebrudd eller andre typer brudd hos eldre personer, og fokusere mindre på personen og mer på bruddet. Og det er bare slik vi er.

Ordene kommer fra den amerikanske ortopediske kirurgen Julie Switzer. Onsdag holdt hun et av åpningsforedragene på den globale kongressen til Fragility Fracture Network, som i år blir avholdt i Oslo. 

Kongressen tar for seg behandling av pasienter med såkalte lavenergibrudd. Dette omfatter ofte tilstander som rammer spesielt eldre personer, som følge av beinskjørhet (osteoporose). Brudd i hofte, underarm og rygg er vanligst for personer med benskjørhet. 

Pasient og kirurg har ulike synspunkt

Amerikanske Switzer var i sitt foredrag klar på at pasientene og deres pårørende ofte har andre tanker om hva som er viktig for dem enn det som er viktigst for de ortopediske kirurgene. 

– Når du spør pasientene og deres pårørende om hva som er viktigst for dem som en eldre person som har vært gjennom et benbrudd, så er det viktigste uavhengighet, tid hjemme med familien og kunnskap om at helsepersonell kommuniserer godt med hverandre og pasientene. 

Nettopp derfor mener Switzer at et hoftebrudd kan være en mulighet for å gi pasientfokusert pleie. 

– I tillegg bør vi bruke hoftebruddet som en signalhendelse (sentinel event) for forebygging av andre brudd gjennom medisinering og osteoporose-behandling gjennom fallforebygging. Men også gjennom samtaler med pasientene og deres familier om hva som er viktig for dem fra det punktet, sier Switzer til HealthTalk. 

Viktig med tverrfaglige team

– Hvordan bør man jobbe for å implementere denne tankegangen inn i den kliniske behandlingen av pasientene?

– En av de viktigste tingene er å ha et interdisiplinært (omfatter flere disipliner eller fag, tverrfaglig) team av behandlere. Jeg kan ikke understreke nok viktigheten av kollegialitet mellom pleietilbydere. 

Derfor mener den ortopediske kirurgen at det er viktig med team som inkluderer ortopedisk kirurg, geriatriker, fysioterapeut, ernæringsfysiolog, farmasøyt, sosialarbeider og/eller eller psykolog.

– Så mange personer som mulig som kan hjelpe benbrudd-pasientene i et koordinert team vil være best. Så dersom du virkelig er interessert i best mulig pleie for eldre benbrudd-pasienter, så er det viktig å finne andre likesinnede, og bli et team som tar vare på pasienten, og ikke bare et enkelt individ, sier Switzer. 

– Helt til slutt: Hva er den viktigste grunnen til at du har tatt turen til Oslo og årets FFN-kongress?

– Det er så flott her i Oslo, og jeg har faktisk tatt med meg både min mor og min søster hit, og vi var på en flott tur tidligere. Men hovedgrunnen til at jeg er her er fordi Fragility Fracture Network er en interdisiplinær organisasjon med individer fra flere forskjellige disipliner, og forskere som er svært interessert i å stille de viktige spørsmålene og svare på dem sammen. Det er rett og slett en veldig samarbeidende gruppe.

Powered by Labrador CMS