T-cellereseptorer kan bli neste store gjennombrudd i kreftbehandling

Hvordan kan T-celler som gjenkjenner mutasjoner inne i kreftcellene kurere pasienter som i dag mangler behandlingsalternativer? Professor Johanna Olweus leder et norsk banebrytende prosjekt som kan endre kreftbehandling for alltid. Hør siste episode av HealthTalk-podcasten!

Publisert Sist oppdatert

Rett fra scenen i Milano 

HealthTalk møtte professor Johanna Olweus rett etter at hun hadde holdt et foredrag på European Hematology Association (EHA) i Milano, foran flere tusen tilhørere i kongressens største sal.

– Det var utrolig gøy, men også litt nervepirrende med en så stor forsamling. Det er klart det er større enn vanlig på slike kongresser, men det er veldig givende å få dele arbeidet vårt, sier Olweus i podcasten.

Hun fikk stor applaus for presentasjonen, og temaet engasjerte: Hvordan T-celler kan programmeres til å finne og drepe kreftceller med ekstrem presisjon.

Immunterapiens neste steg

I en tid hvor CAR-T har revolusjonert behandlingen av visse blodkreftformer, er forskningsfronten nå på vei videre: mot T-cellereseptorbasert immunterapi (TCR-T). Dette er en teknologi som gjør kroppens egne T-celler i stand til å angripe kreftceller med presisjon – ikke bare på overflaten, men inne i selve kreftcellene.

– Det vi prøver å få til, er det samme som immunsystemet gjør når vi får influensa: Vi blir syke en uke, men friske igjen uten alvorlige bivirkninger, forklarer Olweus.

Fra CAR-T til TCR-T: Hva er forskjellen?

Mens CAR-T gjenkjenner markører på overflaten av kreftcellene, kan TCR-T-celler se mål inne i cellene, der 80 % av proteinene befinner seg. Dette øker mulighetene dramatisk for å angripe kreftceller uten å skade friske celler.

– Det er samme prinsipp som CAR-T, men vi utvider horisonten for hva som kan være mål, sier Olweus.

Nå forbereder forskningsgruppen ved Oslo universitetssykehus, sammen med et erfarent klinisk team, en fase 1-studie på norske pasienter allerede fra tidlig neste år.

Bygger banebrytende kompetanse i Norge

For å få dette til, har teamet bygget opp hele prosessen i Norge og overført produksjonsteknologien til GMP-fasiliteter i Danmark, før cellene sendes tilbake til Oslo for infusjon i pasientene.

– Det har vært en lang og krevende prosess, men vi har klart det med støtte fra blant annet KlinForsk, sier Olweus.

Kan gi nytt håp til pasienter

De første kliniske dataene kan være klare om to til tre år.

– Hvis dette viser seg å være trygt og effektivt, kan vi stå foran et gjennombrudd for pasienter med vanskelig behandlingsbar kreft, sier Olweus.

Hør hele episoden

I denne episoden snakker HealthTalks Hans Anderssen med Johanna Olweus rett etter hennes foredrag på EHA, og de går i dybden på:

  • Hva TCR-T-celler er og hvordan de virker
  • Hvorfor dette kan bli neste store innen kreftbehandling 
  • Hvordan den kliniske studien skal gjennomføres på norske pasienter 
  • Utfordringene som må løses for å bringe banebrytende behandling til klinikk
Powered by Labrador CMS