ESMO 2023:

Ahus-lege Jan Oldenburg om kreftforskning: – Blir bare bedre og bedre

Uro-onkolog og overlege ved Akershus universitetssykehus, Jan Oldenburg, mener ESMO begynner å bli minst like viktig som verdens største kreftkongress ASCO i Chicago.

Publisert Sist oppdatert

ESMO, MADRID (HealthTalk): Oldenburg kom omtrent rett fra flyet da han tok en prat med HealthTalk på første dagens av ESMO, Europas største kreftkongress, som i år finner sted i Spanias hovedstad Madrid. Nærmere 30 000 deltakere er forventet å ta turen til årets kongress. 

– Jeg ser frem til fremskrittene. Det er nye fremskritt hele tiden. Egentlig føler man at det bare blir bedre og bedre. Det blir noen gjennombrudds-studier her på ESMO. Det er bare to kongresser man trenger å dra på: Den ene er ASCO i Chicago, og det er ESMO i Europa. Jeg tror de er omtrent likeverdige. Det er veldig høy kvalitet, sier Oldenburg.

– Opplever du at ESMO de siste årene har tatt over mye av den rollen som ASCO har hatt som den viktigste kreftkongressen?

– Jeg føler nok det. Jeg har vært på ASCO i mange år, men de siste to gangene har det vært litt slitsomt med jetlag og lang reisevei. Du får like bra kvalitet på ESMO. Det var også direktefly hit i dag, og selv om det var veldig tidlig, så var det veldig behagelig, sier kreftlegen. 

– Du er uro-onkolog. Hva er de viktigste studiene du vil få med deg på årets ESMO-kongress?

– Det er kanskje to ting spesielt: Det er en randomisert studie på blærekreft der jeg var nasjonal koordinator, men også en innen prostatakreft. Begge studiene er faktisk sendt inn til The New England Journal of Medicine (viktig fagtidsskrift red.anm.). Det er veldig kult. Én av studiene har blitt godtatt, mens den andre er under vurdering. 

Se hele intervjuet med Oldenburg i videoen øverst i saken.

Powered by Labrador CMS