Senskader etter tarmkreft: Lasse er ikke den samme som han var før

Lasse Billington ble kurert for tarmkreft etter strålebehandling og operasjon. Men halvannet år etter opplever han fortsatt effekten av senskader etter sykdommen og behandlingen.

Publisert Sist oppdatert

LANDSKONFERANSEN FOR KREFTSYKEPLEIE, TØNSBERG: Høsten 2021 begynte formen til Lasse Billington (54) å bli drastisk dårligere, og med mistanke om koronainfeksjon oppsøkte hanlegen. Der ble det beordret sjekk av både hjerte og lunger. Samtidig hadde Lasse merket at avføringen kanskje hadde vært litt mørkere enn vanlig den siste tiden.

Etter hvert ble det oppdaget kreftsvulst nederst i endetarmen. Heldigvis hadde ikke kreften spredt seg, og Billington fikk muligheten for operasjon etter fullført strålebehandling. Nedre del av endetarmen ble amputert. Toalett ble erstattet med stomi.

Senskader tappet energien

Billington delte sin historie til en sal full av kreftsykepleiere da Landskonferansen i kreftsykepleie gikk av stabelen i Tønsberg i forrige uke.

– I etterkant har jeg trengt tilpasninger, og jeg har vært nødt til å skru ned tempoet. Jeg kan ikke være med på alt lenger. Jeg har ikke hundre prosent energi. I sosiale sammenhenger bruker jeg krefter andre ikke engang tenker over at de bruker, sa Billington fra scenen på Quality Hotel på Tønsberg brygge.

Han påpekte at han for de fleste ser frisk ut etter å ha blitt kreftfri.

– Men jeg er ikke som før. Jeg og omgivelsene må ha andre forventninger til hverandre. Jeg trener på å fortelle åpent om svakheter og å kunne fortelle hele sannheten. Noen ganger går det greit, og andre ganger ikke.

Halvannet år etter endt behandling og operasjon lærer Lasse seg fortsatt kunsten å leve med en ny versjon av seg selv.

– Jeg liker mye av det samme som jeg gjorde før, bare litt mindre av det. Og for en som liker det intensive, er det krevende at det nå er nettopp det jeg ikke mester.

Livet før og etter kreften

Han beskriver det som en sorgprosess å akseptere forskjellen mellom livet før og etter kreften. Billington er åpen om at han fremdeles ikke har fullført denne sorgprosessen..

Mot slutten av foredraget kom han med klare tips til helsepersonell om hvordan man bør ivareta pasientene under deres kreftløp.

– Mye er usikkert, og kunnskap gir mestringsmakt. Det gjelder også i etterbehandlingen. Hver og én av dere sitter på mye kunnskap. Spre den til oss også. Kunnskapshullene er størst når jeg overlates til meg selv, og det blir som å svømme på ganske dypt vann: Hva er egentlig normalt nå? sa Billington, som deretter spøkte med at en av bivirkningene fra tarmkreften var teflonhjerne.

Flere overlevere - flere med senskader

Ifølge den tidligere kreftpasienten har livet med senvirkninger etter kreft nesten vært litt som å leve med kreft.

– Det å gå gjennom sykdommen er en ensom affære. Under pakkeforløpet følte jeg meg godt ivaretatt, men etterpå kom ensomheten. Derfor har jeg aktivt sett etter steder der jeg kan gå, sa Billington, som i dag blant annet er aktiv i foreningen NORILCO, som omfatter pasienter som har eller har hatt mage- og tarmkreft.

Et annet viktig poeng for Billington var at stadig flere overlever kreft, men at det samtidig betyr at stadig flere også lever med senvirkninger.

– Dette bør inn på agendaen deres.

Se videointervju med tidligere kreftpasient Lasse Billington øverst i denne saken.

Powered by Labrador CMS