Foto: GettyImages og GSK
I august kommer RSV-vaksinen Arexvy som er beregnet på voksne over 60 år mot det smittsomme RS-viruset, men du må betale for den selv.

RS-virus: Flere eldre blir syke – nå kommer vaksinen til Norge

RS-virus kan gjøre småbarn alvorlig syke, men luftveisinfeksjonen kan også ramme eldre. I høst kommer en vaksine mot RS-viruset til Norge for de over 60. I starten av neste år kommer enda en vaksine.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

 • RS-virus kan forårsake alvorlig sykdom hos små barn og eldre. To vaksiner mot RS-virus kommer til Norge.

 • Arexvy, utviklet av legemiddelselskapet GSK, er den første vaksinen mot RS-virus som har fått markedsføringstillatelse i Norge.

 • Vaksinen er en ikke-levende vaksine som inneholder et protein som finnes på overflaten av viruset samt en adjuvans som forsterker effekten.

 • Personer som ønsker å beskytte seg mot viruset, må selv betale for vaksinen.

 • Folkehelseinstituttet (FHI) har ingen generell anbefaling om at alle over 65 år bør ta vaksinen i år.

 • FHI påpeker at det kreves en fullstendig metodevurdering for å bestemme om en RS-virusvaksine skal anbefales for alle over 65 år.

 • GSK jobber for å gjøre RSV-vaksinen tilgjengelig gjennom et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram i offentlig regi.

 • GSK har også planer om å søke om refusjon (blå resept) for pasienter med økt risiko for alvorlig RSV-infeksjon, men dette kan ta flere år.

 • Pfizer har også fått godkjennelse for en vaksine mot RS-virus i USA, og denne forventes å bli godkjent i Europa i løpet av sommeren.

 • Pfizer har utviklet sin vaksine for personer over 60 år og for gravide kvinner sent i svangerskapet for å beskytte spedbarnet de første seks månedene etter fødsel.

 • Pfizer forventer å få sin vaksine til Norge i begynnelsen av neste år.

 • RS-viruset ble oppdaget på midten av 1950-tallet og er kjent som den vanligste årsaken til nedre luftveisinfeksjon hos små barn, men det er også en økende forståelse for at viruset kan forårsake alvorlige tilfeller av nedre luftveisinfeksjon hos eldre.

I omkring 60 år har forskere jobbet for å lage en vaksine mot RS-viruset (RSV). RSV-vaksinen Arexvy fikk for kort tid siden norsk markedsføringstillatelse, og vil bli tilgjengelig i Norge før neste RSV-sesong. Det lover legemiddelselskapet GSK som har utviklet vaksinen.

Arexvy er den første i vaksinen som er godkjent for salg for å beskytte eldre voksne mot RSV, en potensielt dødelig luftveissykdom, men de som ønsker å beskytte seg mot viruset må selv betale for vaksinen.

Det er en vaksine med ikke levende-vaksine. Vaksinen inneholder et protein som finnes på overflaten av viruset samt en adjuvans som forsterker effekten.

RS-virus er kjent som den vanligste årsaken til nedre luftveisinfeksjon hos små barn. RS-virus, også kjent som respiratorisk syncytialt virus, er et vanlig forkjølelsesvirus hos både barn og voksne, ifølge Oslo universitetssykehus.

Are Stuwitz Berg

RS-virus kan også gi alvorlig sykdom hos voksne og eldre. RSV dukker opp om høsten og vinteren.

Må betale for det selv

– I år vil man selv kunne oppsøke fastlege for å få vaksinen mot RS-virus. Man må også betale for den selv, sier avdelingsdirektør Are Stuwitz Berg i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten.

Han opplyser at FHI ikke vil komme med en generell anbefaling om at alle over 65 år bør ta den i år.

– Om en vaksine mot RS-virus skal bli anbefalt for alle personer over 65 år, som er en vanlig aldersgrense for vaksinering i Norge, krever det en såkalt fullstendig metodevurdering. På sikt kan en RSV-vaksine kanskje gå inn i et vaksineringsprogram for voksne, men det har vi ikke vurdert ennå, sier Berg.

GSK arbeider for å gjøre RSV-vaksinen tilgjengelig gjennom et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram i offentlig regi. – Vaksinen er både et viktig forebyggende tiltak for å beskytte den enkelte mot alvorlig sykdom og for å bidra til å redusere presset på helsetjenesten, har Line Storesund Rondan, leder for myndighetskontakt i GSK tidligere fortalt HealthTalk.

– Vaksinen er både et viktig forebyggende tiltak for å beskytte den enkelte mot alvorlig sykdom og for å bidra til å redusere presset på helsetjenesten, sier Storesund Rondan.

Line Storesund Rondan

Hun forteller at GSK kommer til å søke om refusjon (blå resept) til pasienter med økt risiko for alvorlig RSV-infeksjon. Men en slik søknad kan ta flere år før den eventuelt godkjennes. For først må GSK utarbeide en helseøkonomisk vurdering og deretter må Statens legemiddelverk gjennomføre en metodevurdering som vil konkludere med om staten vil finansiere vaksineringen. – Det vil ta tid å få refusjon og et fremtidig voksenvaksinasjonsprogram. For å beskytte den enkelte og avlaste helsetjenesten, er det en mulighet for institusjoner eller kommuner å tilby vaksinen til sårbare pasienter, eksempelvis på sykehjem. Enkelte kommuner dekker blant annet vaksine mot hjernehinnebetennelse til ungdom, og det kan være en mulighet for kommunene å helt/delvis dekke vaksinasjon mot RSV til voksne, sier hun.

Også Pfizer har fått godkjennelse i USA for en vaksine mot RS-virus. Vaksinen Abrysvo forventes å bli godkjent i Europa i løpet av sommeren.

– Vi har utviklet vaksinen for personer over 60 år. Og mødre kan vaksineres sent i svangerskapet. Det vil beskytte spebarnet mot RS-virus de første seks månedene, sier kommunikasjonssjef Joachim Henriksen i Pfizer Norge til Aftenposten.

Pfizer vil komme med vaksinen til Norge i begynnelsen av neste år. Moderna kommer også med en vaksine mot RS-virus for voksne.

RSV ble oppdaget på midten av 1950-tallet. Viruset er et vanlig, smittsomt luftveisvirus og er den vanligste årsaken til nedre luftveisinfeksjon hos små barn. I økende grad har man imidlertid oppdaget at RSV er årsak til alvorlige tilfeller av nedre luftveisinfeksjon hos eldre voksne. Eldre er mer sårbare for infeksjoner av to grunner – både fordi immunforsvaret blir svakere med alderen, og fordi mange eldre har andre underliggende sykdommer som lungesykdom, hjerte/kar-sykdom, diabetes som øker risikoen for alvorlig sykdomsforløp.

Powered by Labrador CMS