Abrysvo, Pfizers vaksine mot respiratorisk syncytialvirus (RSV eller RS-virus) for bruk hos eldre voksne og gravide er nå tilgjengelig i Norge. Gravide kvinner får immunitet fra vaksinen under graviditeten, for så å overføre dette til babyen før fødsel, noe som gir spedbarnet beskyttelse fra fødsel opp til seks måneders alder.

Ny RSV-vaksine nå tilgjengelig i Norge

RSV-vaksinen Abrysvo er nå tilgjengelig i Norge. – Vaksinen er et viktig skritt for å beskytte utsatte risikogrupper mot sykdom knyttet til RS-virus, sier Erik Hjelvin, medisinske direktør i Pfizer.

Publisert Sist oppdatert

Den nye vaksinen fra Pfizer beskytter to utsatte risikogrupper samtidig. Gravide kan ta vaksinen fra uke 24 til uke 36 under graviditeten og det vil det da overføres antistoffer fra mor til foster. Spedbarnet beskyttes deretter fra fødsel og frem til det er seks måneder gammelt. I tillegg er vaksinen utviklet for å beskytte voksne over 60 år.

RS-viruset sprer seg blant annet gjennom direkte kontakt eller indirekte via overflater og objekter. Viruset kan også spres gjennom dråpesmitte.

RS-virusinfeksjon er i følge Folkehelseinstituttet en hyppig årsak til nedre luftveisinfeksjoner hos spedbarn, små barn og voksne. Infeksjonen kan i verste fall føre til sykehusinnleggelse og alvorlig sykdom. RSV forårsaker vanligvis milde, forkjølelseslignende symptomer, men er en sentral årsak til lungebetennelse hos småbarn og eldre, og forårsaker tusenvis av sykehusinnleggelser og dødsfall hvert år på verdensbasis i følge en studie som nylig er publisert i The Lancet.

Erik Hjelvin er medisinske direktør i Pfizer Norge. Foto: Pfizer

- Vi vet at RS-viruset i verste fall kan utgjøre en betydelig helserisiko. Vaksinen er et viktig skritt når det kommer til å beskytte disse utsatte gruppene mot alvorlig sykdom, sier Erik Hjelvin.

RS-viruset er et svært smittsomt virus og en av de vanligste årsakene til luftveisinfeksjoner på verdensbasis. I EU knyttes 245 000 sykehusinnleggelser av barn yngre enn fem år til RS-virus, og den største andelen av disse barna er ett år eller yngre.

Også blant de eldre utgjør RS-viruset en betydelig sykdomsbyrde i EU, med 270 000 årlige sykehusinnleggelser og 20 000 dødsfall blant voksne over 60 år. I Norge er 90 prosent av voksne som legges inn på sykehus grunnet RS-virus 65 år eller eldre.

- Konsekvensene av RSV-infeksjon er alvorlige for pasienten og for samfunnet i stort. Nå som vaksinen gjøres tilgjengelig i Norge vil den beskytte begge risikogrupper mot sykdom. Unngår vi alvorlig sykdom, unngår vi samtidig unødvendige innleggelser og kan redusere belastningen på sykehusene, sier Hjelvin.

Vaksinen er tilgjengelig for salg i Norge fra 1. desember 2023.

Godkjenningen av Abrysvo baserer seg på to store randomiserte senfasestudier som begge er publisert i New England Journal of Medicine.

De viser at Pfizer-vaksinen ga spedbarn 82 prosents beskyttelse mot alvorlig RSV-infeksjoner når det ble gitt til vordende mødre i andre halvdel av svangerskapet. Vaksinen var nesten 67 prosent effektiv for de som var 60 år og eldre med to eller flere symptomer på RSV, og 85,7% mot alvorlig sykdom definert av tre eller flere symptomer

Fra før er RSV-vaksinen er  RSV-vaksinen med navnet Arexvy, fra konkurrenten GSK godkjent for bruk av eldre mennesker.

Powered by Labrador CMS