EADV 2023: 

Stadig nye behandlinger av hudsykdommer - norsk hudlege mener det finnes noe for alle

– Jeg vil påstå at det i dag ikke finnes en eneste psoriasispasient som ikke vil respondere på minst ett av de mange legemidlene vi nå har tilgjengelig, sier overlege Tzellos Thrasyvoulos ved Hudavdelingen i Nordlandssykehuset.

Publisert Sist oppdatert

EADV, BERLIN (HealthTalk): Vi treffer Thrasyvoulos på den europeiske dermatologi- og venerologikongressen EADV i Berlin. Der har den anerkjente legen holdt en rekke foredrag og oppdatert seg på det siste nye innen behandling av sykdommer som psoriasis, atopisk eksem og hidradenitis suppurativa, også kjent som svettekjertelbetennelse. 

– Kroniske inflammatoriske hudsykdommer som psoriasis, atopisk eksem og hidradenitis suppurativa rammer en stor del av den norske befolkningen. Dette er sykdommer som ikke bare påvirker huden, de påvirker hele kroppen og de medfører redusert livskvalitet og med mange komorbiditeter, sier hudlegen til HealthTalk.

Han mener det er godt nytt for både leger og pasienter at det finnes mange behandlingsmuligheter for disse sykdommene. 

Økte ambisjoner 

De siste årene har det kommet flere nye effektive behandlinger for dermatologiske sykdommer. Det gjør at legene kan sette seg mer ambisiøse behandlingsmål.

– Innen behandling av psoriasis hadde vi for 20 år siden få behandlingsmuligheter. Det gjorde at våre og pasientenes forventninger var moderate. Å nå et behandlingsmål på PASI 75 (mål for hvor klar huden er red.anm.) var mer enn nok. Nå har vi mye større forventninger fordi vi har mange flere behandlingsmuligheter som virker mer spesifikt med bedre sikkerhetsprofil. Nå er behandlingsmålet PASI 90 eller PASI 100 (nesten eller helt klar hud red.anm.).

Overlege Tzellos Thrasyvoulos ved Hudavdelingen på Nordlandssykehuset.

PASI-score måler sykdomsaktiviteten ved å kartlegge grad av betennelse, tykkelse og skjelldannelse på affisert hud samt antall prosent av kroppen som er affisert av psoriasis. PASI-100-score innebærer at pasientene har fått 100 prosent reduksjon av sin psoriasis, det vil si en symptomfri hud. 

Thrasyvoulos legger til at de i tillegg ønsker å ha god effekt mot komorbiditeter og mot for eksempel psoriasis som på spesielle steder på kroppen er mer resistent mot det han kaller  "gammeldags anti TNF-behandling". 

– Det gjelder blant annet hodebunnspsoriasis, neglepsoriasis og psoriasis på hender og føtter. Dette er steder som påvirker våre pasienter. Og mer effekt som kommer med nye behandlingsmuligheter er noe som er svært viktig for oss og våre pasienter. 

Utviklingen av effektiv moderne psoriasisbehandling har utviklet seg i fire bølger - eller faser - og startet med innføringen av de biologiske legemidlene, også kalt TNF-hemmerne, for om lag 20 år siden. Disse fasene er kategorisert ut i fra hvilken effekt målt i grad av symptomfrihet legemidlene har på sykdommen i tillegg til hvilken virkningsmekanisme de har. 

Kan oppnå frisk hud

TNF-hemmere har gått av patent, og dette har medført at flere generikaprodusenter har introdusert kopiprodukter, såkalte biotilsvarende legemidler. Dette har igjen medført et dramatisk prisfall på minst 50 prosent.

Tzellos Thrasyvoulos understreker at TNF-hemmerne er førstevalget når legene starter behandling på nydiagnostiserte psoriasispasienter. Men det har kommet nye generasjoner med legemidler som er mer effektive, men også mye dyrere fordi patentet ennå ikke har utløpt. 

– Nå er det altså mulig med ny behandling å oppnå PASI 90 og helt frisk hud?

– Ja, men jeg vil understreke at vi følger pris på legemidlene i Norge når vi velger behandling. Det gjør vi hudleger og alle andre leger i Norge. Samtidig ser vi på på individuelle forhold ved pasientene, vi ser på forhold som sikkerhetsprofilen til legemidlene og deres påvirkning av komorbiditeter. Så når førstelinjebehandlingen ikke fungerer prøver vi å finne viktige punkter som kan veilede vår behandling videre.

Det å ha mange nye behandlingsmuligheter er bare gode nyheter, poengterer hudlegen. 

– Nå har vi mye å velge i. Jeg vil si at det nå ikke finnes den psoriasispasienten som ikke vil respondere på ett av de mange legemidlene som vi i dag kan bruke. 

Pasientene er godt forberedt 

– Vil du si at pasientenes ambisjoner eller ønsker har økt i årenes løp?

– Ja, absolutt. Mange kommer godt forberedt til konsultasjonen. De har hørt mye og de har lest mye fra mange ulike kilder. Ikke nødvendigvis gode kilder, men de kommer med en klar forventning. De sier for eksempel «jeg har hørt på om denne tabletten» og ønsker da ikke behandling med legemidler som gis med sprøyte. Eller de sier «jeg hørt om dette legemidlet som fungerer bedre eller har bedre sikkerhetsprofil». Og vi tar hensyn til dette. Vi ser på prisen til legemidlene og vi følger prisen, og samtidig lytter vi til pasientene. Det er en viktig del av vår jobb. 

– Du har holdt flere foredrag her på EADV. Hva vil du si er behandlingsfronten fremover de neste årene?

– Først og fremst tror jeg at pasienter med sykdommene hidradenitis suppurativa og atopisk eksem kommer vil få en lignende behandlingsutvikling som vi allerede har sett innen behandling av psoriasis. Vi ser nå at for behandling av hidradenitis suppurativa kommer det inn nye legemidler, de har annerledes virkemekanisme, de har mer effekt og mindre bivirkninger. De har blant annet bedre effekt mot fistler, som er det mest plagsomme problemet for denne pasientgruppen. Også for atopisk eksem kommer det inn nye legemidler. Så vi må forberede oss slik at vi velger riktig behandling, lytte nøye til våre pasienter, og gjøre behandlingen mer målrettet med de ressursene vi har tilgjengelig, sier han. 

Powered by Labrador CMS