SMITTEBÆRER: Illustrasjonsbilde av Aedes-myggen som sprer malaria-smitte.

Nyoppdaget bakterie kan bidra til å utrydde malaria

Forskere har oppdaget en bakterie som kan redusere malariaparasitt-byrden på mygg. Bakterien kan vise seg å redusere smitten til mennesker i stor grad.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Forskere fra legemiddelselskapet GSK og Johns Hopkins Malaria Research Institute har oppdaget en naturlig forekommende bakterie

  • Bakterien kan potensielt betydelig redusere overføringen av malaria til mennesker.

  • Forskningsfunnene ble publisert i det prestisjefylte tidsskriftet Science

  • TC1-bakterien kan brukes som grunnlag for utvikling av nye anti-malaria-produkter, fordi den kan redusere malariaparasitt-byrden i mygg som bærer malaria-parasitten.

Oppdagelsen ble gjort av forskere fra legemiddelselskapet GSK, og ledet til et samarbeid med Johns Hopkins Malaria Research Institute. Det var gjennom dette samarbeidet forskerne gjorde den svært viktige oppdagelsen om bakteriens potensial, skriver GSK i en pressemelding.

Forskningssamarbeidet ble nylig publisert i prestisjetidsskriftet Science, og GSK kaller forskningen potensielt «banebrytende».

Bakterien, som er en versjon av Delftia tsuruhatensins-bakterien, har fått navnet Tres Cantos 1 (TC1), etter Tres Cantos i Spania, der GSK-forskerne jobber. Forskningen viser at bakterien kan brukes som basis for å lage nye anti-malaria-produkter. Årsaken er at bakterien kan signifikant redusere malariaparasitt-byrden i myggene som bærer malaria-parasitten.

Thomas Breuer, Chief Global Health Officer i GSK, sier i en kommentar at oppdagelsennyoppdagelsen er et resultatet av selskapets pågående forpliktelseene til nye innovasjoner på malariafeltet. GSK står sto også bak den første vaksinen mot malaria, og den første radikale kuren mot P. vivax malaria.

HealthTalk-podcasten

Nyheter om helse, sykdom og medisiner

– TC1 har som en helt ny tilnærming til malariakontroll og har potensiale til å ytterligere redusere den utrolig byrden malaria påfører legger på mange land endemiske land. Den er også et bevis på at vi gjennom en rekke ulike forebyggende metoder kan klare å endelig utrydde denne forferdelige sykdommen, sier Breuer.

TC1 er naturlig forekommende i forskjellige økosystemer, inkludert fersk- og saltvann, jord og planter.

Malaria

  • En farlig sykdom som spres ved myggstikk.

  • Malaria skyldes en liten parasitt. En parasitt er en bitte liten organisme som kan overføres til mennesker via myggstikk fra malariamygg. Ubehandlet malaria kan gjøre deg alvorlig syk.

  • Den er vanlig i deler av Asia, Afrika og Sør-Amerika

  • Dersom du får malaria, kan det kjennes ut som om du har influensa. Det vanligste symptomet er feber. Andre symptomer er hodepine, muskelsmerter, oppkast eller diaré.

  • Du kan forhindre sykdommen ved å unngå myggstikk og ved å ta malariatabletter.

Kilde: Helse Norge

Powered by Labrador CMS