FORNØYD: AstraZenecas konsernsjef Pascal Soriot sier han forventer vekst i 2023 og fremover

AstraZeneca med en god start på året - skal vokse med nye legemidler

Astra Zeneca slår forventingene med en sterk start på året. Det svensk-britiske selskapet vokser med 15 prosent eksklusiv covid-19-legemidler, viser resultatene fra første kvartal som ble presentert torsdag.

Publisert Sist oppdatert

De samlede inntektene til selskapet var stabile på 10 879 millioner amerikanske dollar (MUSD), til tross for en salgsnedgang på 1 460 MUSD fra Covid-19-medisiner.

AstraZenecas konsernsjef Pascal Soriot sa i en pressekonferanse i dag at han forventer fortsatt vekst i 2023 og fremover. Han fortalte at selskapet vil lansere minst 15 nye medisiner dette tiåret, og forventer å starte minst tretti nye kliniske studier i 2023.

– AstraZeneca hadde en sterk start på 2023, der våre totale inntekter ekskludert Covid-19-medisiner økte med 15 prosent. Resultatet fra emerging markets var spesielt sterkt, og jeg er imponert over veksten og innovasjonstakten jeg ser i Kina, som understreker vår ledende tilstedeværelse i landet, sier Pascal Soriot. Han forteller at selskapet har 12 blockbustere i sin portefølje og vil i den nærmeste fremtid offentliggjøre resultater fra nye kliniske studier.

– Vår bransjeledende porteføljevekst fortsatte med positive fase 3-resultater for en kombinasjon av Lynparza pluss Imfinzi mot eggstokkreft, Imfinzi mot lungekreft, samt nye lovende data for Enhertu mot flere forskjellige krefttyper. I tillegg har vi hittil i år startet seks nye fase 3-studier og er på vei til å initiere 30 studier i løpet av 2023, sier han.

Selskapet gjør det godt innen alle produktkategorier der kreftlegemidlet Tagriso og SGLT2-hemmeren Forxiga er sentrale produkter. Totale inntekter fra kreftlegemidler økte med 19 prosent mens inntektene fra kardiovaskulære sykdommer, nyresykdommer og metabolske sykdommer økte med 22 prosent; respirasjon og immunologi var opp 8 prosent og kategorien sjeldne sykdommer økte med 14 prosent.

Overskuddet for kjernevirksomheten ble 36 prosent, som er en økning på én prosentenhet og reflekterer en økning på 220 MUSD i andre driftsinntekter fra kjernevirksomheten, inkludert en gevinst fra salget av rettighetene til Pulmicort Flexhaler i USA.

Powered by Labrador CMS