Nytt om navn:

Professor Jan Terje Andersen tildelt UiOs innovasjonspris for 2025
Professor Jan Terje Andersen ved Universitetet i Oslo er tildelt UiOs innovasjonspris for 2025. Prisen anerkjenner hans banebrytende arbeid med å utvikle nye antistoffteknologier og hans engasjement for å bringe forskningsresultater fra laboratoriet til pasientbehandling.
Jan Terje Andersen er professor i innovasjon i biomedisin ved Det medisinske fakultet, UiO – den første i sitt slag. Han leder forskningsgruppen «The Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis» og har gjennom karrieren kombinert dyptpløyende grunnforskning med innovasjonsprosjekter tett koblet til industrien.
– Det er med stor glede jeg mottar UiOs innovasjonspris. Jeg ser det som en anerkjennelse av det langvarige arbeidet forskningsgruppen min og fagmiljøet rundt oss har lagt ned over tid, sier Andersen i en uttalelse på Universitetet i Oslos nettside.
Gjennom en portefølje av over 65 innovasjoner, 11 patentfamilier og flere titalls industrielle avtaler, har Andersen og hans team skapt biologiske løsninger med potensial til å forbedre behandlingen av alvorlige sykdommer som kreft og autoimmune lidelser.
– Prisen motiverer meg til å fortsette å kombinere studier av kompleks biologi med forskningsbaserte innovasjonsprosesser, sier han.
Fra molekylær innsikt til pasientnytte
Andersen har alltid vært fascinert av hvordan kroppen fungerer – og hvorfor det noen ganger går galt. Denne nysgjerrigheten har vært drivkraften bak hans forskning, som tar sikte på å forstå de små detaljene som forklarer det store bildet.
– Jeg vil forstå det store i det små. Min motivasjon har alltid vært troen på at det først er når vi forstår de grunnleggende biologiske sammenhengene at vi kan utvikle nye medisinske teknologier og skreddersydde legemidler, sier han.
Han understreker at kunnskapen må tas i bruk for å gjøre en reell forskjell:
– Det er de biologiske innsiktene som danner grunnlaget for våre innovasjonsløp. For meg er det selvsagt at slik kunnskap må bringes ut i praksis, sier Andersen.
Gründerskap og mentorrolle
I 2022 var Andersen med på å etablere bioteknologiselskapet Authera, sammen med to tidligere doktorgradsstudenter. Selskapet utvikler biologiske legemiddelkandidater og samarbeider med globale aktører.
– Jeg er stolt av hvordan vi har klart å sette fotavtrykk både akademisk og i næringslivet, sier han.
Innovasjon handler ikke bare om teknologi, men også om mennesker. Andersen legger stor vekt på å legge til rette for unge forskere og gründere.
– Ingen kan gjøre forskningen din bedre enn deg selv og teamet ditt. Det er derfor viktig å gripe muligheter når de dukker opp, og jeg er opptatt av å legge til rette for dem som drives av denne prosessen, sier han.