PRISVINNERE: Fra venstre: Professor Jan Terje Andersen fikk denne uken Inven2-prisen «Årets innovatør», mens Idéprisen gikk til forskerne bak teknologiplattformen DogBITE: Pascal Gélébart, Sébastien Wälchli, Vibeke Fosse, Emmet Mc Cormack.

Prisdryss fra Inven2: Jan Terje Andersen ble «Årets innovatør» - Idéprisen gikk til DogBITE

Den velkjente professoren og forskeren Jan Terje Andersen får blant annet prisen for å være en av forskere som har levert flest DOFIer (melding om nye innovasjoner) til Inven2 gjennom tidene.

Publisert Sist oppdatert

Ny podcast-episode ute nå!

Andersen får også prisen for å ha vært med på etableringen av biotekselskapet Authera, som to av hans tidligere doktorgradsstipendiater nå leder.

Prisen ble delt ut på Inven2s Innovasjonsdag. Andersen er professor ved Universitetet i Oslo og leder til daglig forskningsgruppen «The Laboratory of Adaptive Immunity and Homeostasis» ved Universitetet i Oslo og Oslo Universitetssykehus.

65 innovasjoner, 11 patentfamilier og 50 industriavtaler, som inkluderer produktsalg, samarbeidsavtaler og lisenser til patenter, er grunnlaget bak prisen, i tillegg til etableringen av Authera i fjor.

– Gleder oss til reisen videre

– Det er selvfølgelig fantastisk å motta utmerkelsen. Det er en anerkjennelse for det langsiktige lagarbeidet som står bak resultatene. Det er i samspill det store kan skje, og vi gleder oss til reisen videre, som uten tvil vil by på overraskelser, sier Andersen i en kommentar på Inven2s nettsider.

Han fikk prisen fra Jens Halvard Grønlien, Vice President for Innovasjon i Inven2.

– Vi hadde gleden av å vurdere et utvalg av svært dyktige kandidater for 2022, noe som er et privilegium, sier han.

Inven2 peker blant annet på Andersens engasjement for innovasjon, men også for kommersialisering, for at innovasjonene skal komme pasientene til gode.

Kreftbehandling av både hunder og mennesker

Samtidig kan Inven2 melde at den årlige Idéprisen for 2023 går til det norske selskapet DogBITE, som gikk til topps i en konkurranse med 21 ideer. Idéprisen er ifølge Inven2 et årlig initiativ fra for å få inn flere idéer fra dyktige forskere og for å prise dem som er mest innovative.

DogBITE er en plattform for utvikling av immunterapeutisk behandling av kreft hos hunder, men som også har potensial til å fungere som en bedre modell for utvikling av kreftbehandling for mennesker. Det er forsker Sébastien Wälchli ved Oslo universitetssykehus, i samarbeid med forskere ved Universitetet i Bergen (Pascal Gélébart, Vibeke Fosse, Emmet Mc Cormack), som står bak ideen.

Hovedpoenget med ideen er at hunder kan være bedre modeller for hvordan kreftbehandlong kan ha effekt hos mennesker, enn det mus er i dag. Dette har også andre forskere i verden sett på, men teknologien som forskerne har utviklet skal være helt ny.

Wälchli har nå vunnet Idéprisen tre ganger, med seier også i 2011 og i 2014. Førstepremien er på 250.00 kroner og rådgivning fra Inven2 videre for å kommersialisere idéen. Delt andreplass får 25 000 kroner og rådgivning fra Inven2.

Powered by Labrador CMS