Bristol Myers Squibb

Lungekreftmedisin mot sjelden genetisk mutasjon fikk USA-ja

Food and Drug Administration (FDA) godkjente onsdag en ny behandling for personer med ikke-småcellet lungekreft som har en sjelden genetisk forandring kalt Ros1.

Publisert Sist oppdatert

Den genetisk målrettede medisinen heter Augtyro (repotrectinib) og selges av Bristol Myers Squibb (BMS). Augtyro administreres som en daglig pille,

Legemidlet ble utviklet av bioteknologiselskapet Turning Point Therapeutics, som ble kjøpt opp av BMS i juni 2022 for 4,1 milliarder dollar. 

Augtyro kommer på markedet etter godkjenningene av to andre legemidler — Pfizers Xalkori og Roches Rozlytrek — som også behandler lungekreft med Ros1-forandringer, en tilstand som forekommer i omtrent 2% av alle lungekrefttilfeller. Men Augtyro er designet for å ha en mer varig effekt og for å virke mot svulster som har blitt resistente mot andre Ros1-legemidler.

I den kliniske studien som støttet godkjenningen,  krympet svulsten hos 79% av pasientene med nydiagnostisert lungekreft med Ros1-forandringer. Median responsvarigheten var 34,1 måneder.

I en separat pasientgruppe med lungekreft som fortsatte å vokse etter tidligere behandling med et annet Ros1-legemiddel, var Augtyros svulstresponsrate 38%, med en median varighet på 14,8 måneder. Augtyro ga også fordeler for et lite antall pasienter med lungekreft som hadde spredt seg til hjernen deres.

Powered by Labrador CMS