Ny podcast

Vil ta blåresepten fra Norges mest brukte legemiddel; uklart om unntaksordningen, og etter bare tre uker ble AP kurert for allergien mot private sykehus

– Det er kanskje ikke Novo Nordisk det er mest synd på, sier HealthTalks journalist Lars Brock Nilsen. Sammen med kollega Hans Anderssen diskuterer de regjeringens forslag om å fjerne blåresepten på Ozempic som i stor grad har blitt forskrevet som slankemedisin. 

Publisert Sist oppdatert

Siden Ozempic - enn så lenge - er dekket av blå resept og dermed betales av Folketrygden, har mange fastleger valgt å forskrive Ozempic som slankemedisin til sine pasienter. Dette har ført til en eksplosiv økning i statens kostnader for Ozempic.

Lytt til podcasten her eller på Apple Podcast eller Spotify 

I 2023 var Ozempic Norges mest solgte legemiddel, med en omsetning på 1,2 milliarder kroner. Det betyr at Ozempic omsetter like mye som hele omsetningen til legemiddelselskapene Jansen og Takeda som er henholdsvis Norges 10. og 11 største legemiddelselskap. Ifølge Helse- og omsorgsdepartementet går nå 10 prosent av Folketrygdens samlede årlige utgifter til legemidler til Ozempic. 

Stortinget vil fatte vedtak i juni. 

Unntaksordningen

En svært effektiv legemiddelkombinasjon mot blærekreft er ennå ikke godkjent i hverken Europa eller Norge. Likevel har noen pasienter fått denne behandlingen i Norge. – Men tidsvinduet er i ferd med å lukke seg, sa Daniel Heinrich, leder for Norsk onkologisk forening via Health talk, og oppfordret sine kolleger til å forskrive behandlingen. Det fikk fagdirektøren i Helse Sør-Øst til å reagere. – Ikke anledning til å forskrive denne nå, sier han og legger til: – Det er behov for å klargjøre reglene for når sykehusleger kan forskrive legemidler som ennå ikke er innført av Beslutningsforum. Men hva er unntaksmulighetene og hvor mye brukes de? Det får du svar på i podcasten.

Friskmelder private sykehus  

Vi har vært vitne til tiårets snuoprasjon - eller friskmelding om du vil. Med et trylleslag ble de private sykehusene tatt inn i varmen, sier Hans Anderssen.  Vi snakker selvsagt om Jan Christian Vestre som denne uken lanserte et oppsiktsvekkende samarbeid: “Ventetidsløftet”, der han har fått med seg alle arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene til å forplikte seg til å få ned ventetidene på sykehusene. 

Der Arbeiderpartiet de siste årene har framstått som de mener at privat helse er et onde man helst skulle forbudt, skal nå «alle gode krefter» tas i bruk for å få ned ventetidene. Men er dette løsningen på helsevesenets store om dyptgripende problemer?

Powered by Labrador CMS