SATSER NORDISK: Illumetri skal brukes som førstevalg for psoriasispasienter som ikke lenger har sykdomskontroll på TNF-alfahemmere. Lanseringen i Norge av Illumetri åpner nå for at leger og pasienter får tilgang på en helt ny klasse av produkter, nemlig IL-23-hemmer, som er den nyeste og mest innovative klassen på dette feltet, sier Almirall Norden-sjef Jacob Anker Rasmussen.

Almirall lanserer psoriasis-medisin i Norge - satser med ny organisasjon i Norden

Det spanske og globale legemiddelselskapet Almirall styrker tilstedeværelsen i Norden. Nå lanserer de et nytt biologisk legemiddel mot psoriasis på det norske markedet, og planlegger også kontor i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Lanseringen av legemidlet Illumetri (tildrakizumab) i Sverige og Norge skjer nå, mens etableringen av en ny organisasjon i Norden, ved navnet Almirall Norden, vil skje i løpet av de neste årene.

Satser på hud

Illumetri er et biologisk legemiddel for behandling av moderat til alvorlig psoriasis hos voksne. Det er allerede på markedet i Danmark, og ble lansert i Norge 1. februar 2023. Legemidlet er en såkalt IL-23-hemmer, som hemmer signalstoffet interleukin-23 (IL-23), som er hovedårsaken til betennelse i huden ved psoriasis.

I tillegg til Illumetri har Almirall flere nyheter i vente. Selskapet forventer å lansere IL-13-hemmeren lebrikizumab i 2024. Dette er et annet biologisk legemiddel som er under godkjenning som behandling av atopisk eksem. Selskapet skriver selv i en pressemelding at de sikter mot å bli en av de ledende aktørene i Norden for behandling av denne typen eksem.

Vant anbudet i Norge

Deler av bakgrunnen for den økte satsingen i spesielt Norge, er at selskapets topprangering med Illumeri i det såkalte TNF BIO-anbudet for legemidler uten biotilsvarende konkurranse,, som trådte i kraft 1. februar i år. Det bekrefter daglig leder for Almirall Norden, Jacob Anker Rasmussen, overfor HealthTalk.

– Det betyr at Illumetri skal brukes som førstevalg for psoriasispasienter som ikke lenger har sykdomskontroll på TNF-alfahemmere. Lanseringen i Norge av Illumetri åpner nå for at leger og pasienter får tilgang på en helt ny klasse av produkter, nemlig IL-23-hemmer, som er den nyeste og mest innovative klassen på dette feltet.

Rasmussen forteller at selskapet allerede har vært rundt på ulike sykehus- og hudavdelinger i januar og februar for å snakke med helsepersonell om dette produktet.

– Vi har blitt utrolig godt mottatt av legene som nå får bruke denne klassen av produkter for første gang, sier Rasmussen til HealthTalk.

Femdobler antallet ansatte i Norden

Almirall Norden vil ha hovedkontor i Danmark, men også fast lokal tilstedeværelse både i Norge og Sverige. I løpet av 2023 vil de også øke antall medarbeidere fra 3 til 16.

– Hva er planene for tilstedeværelsen i Norge? Blir det eget Norge-kontor?

– Nei, vi skal ha et hovedkontor i København, men vi vil ogs ansatte personer for å være i Norge og Sverige. Det vi gjør nå er rett og slett å femdoble antallet ansatte i de nordiske markedene, fra våre nåværende tre til 16 i løpet av de neste månedene. Vi skal bli så mange innen slutten av året, sier Almirall Norden-sjefen.

– Har dere noe annet i pipeline per nå?

– I tillegg til IL-23-hemmeren Ilumetri har vi også IL-13-hemmeren lebrikizumab til atopisk eksem under utvikling. Ilumetri er på markedet i Norge nå, og lebrikizumab forventes lansert neste år. Men vi har også en pipeline av potensielle produkter. Det som er viktig å vite er at Almirall er spesialiserte på dermatologi. Hud er vårt fokusområde. Vi har en global visjon om å bli ledende i Europa på hudsykdommer. Vi har hatt en sterk vekst innenfor våre dermatologiske produkter, og Illumetri hadde mer enn 50 prosent vekst i fjor, sier Rasmussen.

Powered by Labrador CMS