NYTT JA FOR DUPIXENT: – Med denne EU-godkjenningen er vi nærmere å sikre norske pasienter tilgang til et legemiddel med en godt kjent sikkerhetsprofil, fra spedbarn til voksen alder, sier immunologisjef i Sanofi Norge, Aleksander Ingerø (innfelt, til høyre). – Kan få stor betydning, sier daglig leder Per Aabakken (innfelt, til venstre). Bilder i montasje: Getty Images/Sanofi Norge
NYTT JA FOR DUPIXENT: – Med denne EU-godkjenningen er vi nærmere å sikre norske pasienter tilgang til et legemiddel med en godt kjent sikkerhetsprofil, fra spedbarn til voksen alder, sier immunologisjef i Sanofi Norge, Aleksander Ingerø (innfelt, til høyre). – Kan få stor betydning, sier daglig leder Per Aabakken (innfelt, til venstre). Bilder i montasje: Getty Images/Sanofi Norge

Nå er Sanofis «blockbuster» EU-godkjent mot alvorlig eksem hos barn fra seks måneders alder

Europakommisjonen har godkjent dupilumab (Dupixent) som den første og foreløpig eneste målrettede medisinen for barn helt nede i seks måneders alder med alvorlig atopisk dermatitt (atopisk eksem). – Kan få stor betydning, sier Sanofi Norge-sjef Per Aabakken.

Publisert Sist oppdatert

Indikasjonen er godkjent i Europa, men er foreløpig ikke refundert i Norge. Sanofi Norge opplyser at de er i dialog med norske myndigheter angående refusjon for den nye indikasjonen.

Godkjenningen gjør Dupixent til et behandlingsalternativ for rundt 80 000 spedbarn og unge barn som lever med ukontrollert alvorlig atopisk eksem i Europa, skriver Sanofi i en pressemelding tirsdag. Legemidlet er nå godkjent for barn fra seks måneder til fem år i USA og Europa.

– Dette kan få stor betydning for helsen til barn med alvorlig atopisk dermatitt i Europa og forhåpentligvis også i Norge, sier daglig leder i Sanofi Norge, Per Harald Aabakken, i en kommentar fra selskapet.

– De fleste pasienter med atopisk dermatitt begynner å utvikle symptomer i løpet av de tidligste, mest sårbare årene, og disse symptomene kan ofte fortsette gjennom resten av livet. Med denne EU-godkjenningen er vi nærmere å sikre norske pasienter tilgang til et legemiddel med en godt kjent sikkerhetsprofil, fra spedbarn til voksen alder, utdyper immunologisjef i Sanofi Norge, Aleksander Ingerø, i en uttalelse fra Sanofi Norge.

Stadig flere godkjenninger

Dette er den tredje godkjente indikasjonen fra Europakommisjonen for Dupixent på bare fire måneder. Legemidlet er et såkalt humanisert monoklonalt antistoff som gis som subkutan injeksjon (under huden), og virker ved å hemme interleukin (IL)-4 og IL-13-proteinene.

Legemidlet er godkjent mot en rekke ulike inflammatoriske sykdommer globalt, blant annet i både Europa, USA og Japan. Dette inkluderer atopisk dermatitt, astma, kronisk bihulebetennelse med nesepolypper, Eosinofil øsofagitt og prurigo nodularis.

Dupixent har for lenge siden rukket å få status som et «blockbuster»-legemiddel. Det betyr at legemidlet selger for minst én milliard kroner årlig for selskapet som markedsfører det. I dette tilfellet er det Sanofi og Regeneron.

Det betennelsesdempende legemidlet solgte i fjor for 8,3 milliarder euro, eller mer enn 19 prosent av det franske selskapets samlede salg på 43 milliarder euro. Det var en valutajustert økning på 44 prosent fra året før.

– Kan forstyrre livene til hele familier

Korey Capozza, grunnlegger og direktør for Global Parents for Eczema Research (GPER), sier i en uttalelse fra Sanofi at det er hjerteskjærende å se et spedbarn eller ungt barn som sliter med den ødeleggende påvirkningen som alvorlig atopisk dermatitt har.

– Jeg har personlig vært vitne til hvordan denne kroniske hudsykdommen kan forstyrre livene til hele familier dersom sykdommen forblir ukontrollert. Tidlig intervensjon under spedbarnsperioden og tidlig barndom kan hjelpe i håndteringen av den utfordrende påvirkningen som denne sykdommen har på barn og deres familier under disse formgivende årene, sier hun.

Frem til nå har behandlingsalternativene i denne svært unge aldersgruppen primært vært topikale kortikosteroider, men disse er assosiert med sikkerhetsrisikoer, og kan hindre vekst hvis de brukes over lang tid.

Naimish Patel, sjef for global utvikling, Immunologi og Inflammasjon, i Sanofi, sier i en uttalelse fra selskapet at legemidlets veletablerte sikkerhets- og effektprofil gjør at Dupixent har potensial til å transformere behandlingslandskapet for personer av alle aldre som lever med atopisk dermatitt.

– Vi er fortsatt forpliktet til å utforske Dupixent som behandling av andre kroniske, inflammatoriske hudsykdommer, sier han.

Powered by Labrador CMS