– Avtalen med Prometheus vil akselerere vår voksende tilstedeværelse innen immunologi og diversifisere selskapets pipeline, sier Mercks administrerende direktør Rob Davis i Merck/MSD
– Avtalen med Prometheus vil akselerere vår voksende tilstedeværelse innen immunologi og diversifisere selskapets pipeline, sier Mercks administrerende direktør Rob Davis i Merck/MSD

Merck kjøper Prometheus Biosciences for 110 milliarder kroner

Merck kjøper bioteknologiselskapet Prometheus Biosciences for 10,8 milliarder dollar. Med det får Merck kontroll over et lovende legemiddel for behandling av ulcerøs kolitt og Crohns.

Publisert Sist oppdatert

For Merck - som i som i Europa heter MSD - haster det med å fylle opp pipelinen med nye og lovende legemidler. Mot slutten av dette tiåret kommer nemlig deres største legemiddel, Keytruda til å miste patentet. Ifølge analyseselskapet Evaluate er det forventet at Keytruda i 2023 blir verdens største legemiddel med en omsetning på 24 milliarder dollar - en økning på 3 milliarder dollar fra i fjor.

Merck skal også ha vært i samtaler om å kjøpe kraftselskapet Seagen, men det endte opp med at bioteknologiselskapet i forrige måned ble solgt til rivalen Pfizer for 43 milliarder dollar.

Stor tro

Merck har store forhåpninger til Prometheus-legemidlet som foreløpig bærer navnet PRA023. Det er under utvikling for å behandle to inflammatoriske tarmsykdommer (IBD); ulcerøs kolitt og Crohns sykdom, men flere studier på andre indikasjoner skal være på vei. Det skal være oppmuntrende resultater fra en fase 2-studie som fikk Merck til å åpne lommeboken:

26,5 % av pasientene med ulcerøs kolitt som ble behandlet med PRA023 i ARTEMIS-UC-studien oppnådde remisjon, sammenlignet med 1,5 % i placebogruppen, og det med med en stor statistisk signifikans (p-verdi på mindre enn 0,0001).

– Avtalen med Prometheus vil akselerere vår voksende tilstedeværelse innen immunologi og diversifisere selskapets pipeline, sier Mercks administrerende direktør Rob Davis i en pressemelding. Han beskriver avtalen som "en viktig byggestein når vi styrker den bærekraftige innovasjonsmotoren som vil drive veksten vår godt inn i det neste tiåret."

Powered by Labrador CMS