Pfizer kjøper Seagen for 43 milliarder dollar og får kontroll på en banebrytende portefølje med målrettede cellegifter.

Pfizer kjøper Seagen for 430 milliarder kroner

Pfizer legger 43 milliarder dollar på bordet og får kontroll på Seagens banebrytende portefølje med målrettede cellegifter.

Publisert Sist oppdatert

Avtalen er den største Pfizer har inngått siden legemiddelgiganten kjøpte Wyeth tilbake i 2009. Pfizer betaler 229 dollar i kontanter per Seagen-aksje som er 32,7 høyere enn fredagens sluttkurs.

Med kjøpet av Seagen får Pfizer kontroll over kreftlegemidler med en samlet omsetning på to milliarder dollar i 2022, og som er ventet å selge for mer enn 10 milliarder dollar i 2030, opplyser Pfizer.

Målrettet cellegift

Ved siden av Gilead, Daiichi Sankyo og AstraZeneca er Seagen blant de ledende legemiddelselskapene innen utviklingen av antistofflegemiddelkonjugater (ADC), og dette er grunnen til at Pfizer kjøper selskapet.

Denne gruppen av legemidler har det til felles at et antistoff målrettet transporterer en effektiv cellegift direkte til kreftcellene. Der frigjøres cellegiftens ødeleggende effekt på kreften.

Pfizers administrerende direktør og styreleder Albert Bourla

Denne formen for målrettet cellegiftbehandling regnes som en av de mest lovende teknologiene for å behandle kreft ved siden av immunterapibehandling som immunsjekkpunkthemmere, bispesifikke antistoffer og CAR-T celleterapi.

Seagen har utviklet fire av de totalt tolv FDA-godkjente ADC-ene som i dag er på markedet. Dette er:

  • Adcetris (brentuximab vedotin) innen blodkreft
  • Padcev (enfortumab vedotin) innen blærekreft
  • Tukysa (tucatinib) innen brystkreft og tarmkreft
  • Tivdak (tisotumab vedotin) innen livmorhalskreft

– Pfizer bruker sine økonomiske ressurser for å gå fremover i kampen mot kreft, som er en ledende dødsårsak over hele verden med en betydelig innvirkning på folkehelsen, sier Albert Bourla, Pfizers styreleder og administrerende direktør.

– Sammen søker Pfizer og Seagen å akselerere neste generasjons kreftgjennombrudd og bringe nye løsninger til pasienter ved å kombinere kraften til Seagens antistoff-legemiddelkonjugat-teknologi med omfanget og styrken til Pfizers evner og ekspertise. Onkologi fortsetter å være den største vekstdriveren innen global medisin, og dette oppkjøpet vil styrke Pfizers posisjon i dette viktige området og bidra til å oppnå Pfizers kortsiktige og langsiktige økonomiske mål, sier han.

Powered by Labrador CMS