Thorbjørn Halvorsen, medisinsk direktør i Roche Diagnostics Norge, er glad for indikasjonsutvidelse for den diagnostiske testen Ventana.

Brystkreft: Roche-test kan plukke ut HER2-lave-pasienter til Enhertu-behandling

Roche-testen Ventana har nå fått CE-merking som såkalt «companion diagnostiv» for å identifisere pasienter med HER2-lav metastatisk brystkreft som kan behandles med brystkreftlegemidlet Enhertu.

Publisert

CE-merkingen betyr at testen nå kan brukes i Norge.

– Vi er stolte av å fortsette vår innovasjon innen brystkreftdiagnostikk med kritiske tester som denne, som hjelper til med å identifisere pasienter med HER2-lav status, uttaler Thorbjørn Halvorsen, medisinsk ansvarlig i Roche Diagnostics Norge, i en pressemelding fra selskapet.

Hva er HER2?

HER2 er et reseptorprotein som bidrar til rask vekst av kreftceller. For å avdekke en pasients HER2-status, vurderer patologer nivået av HER2-protein uttrykt i vevsprøver fra brystkreft. 

Hvis en pasients svulst uttrykker høye nivåer av HER2, blir pasienten identifisert som HER2-positiv og kan vurderes for målrettet behandling mot HER2.

Mange med lave nivåer

Imidlertid har halvparten av alle pasienter med metastatisk brystkreft lave nivåer av HER2, noe som tidligere klassifiserte dem som HER2-negative. De kan likevel være aktuelle for målrettede og spesialiserte behandlinger som brystkreftmedisinen Enhertu.

Nå har Roche Diagnostics fått CE-godkjent testen Ventana som identifiseringstest av pasienter med lavt HER2-uttrykk i metastatisk brystkreft, som kan være aktuelle for behandling med med Enhertu, en brystkreftmedisin fra AstraZeneca og Daichii-Sankyo. Dette er et såkalt antistoff-legemiddelkonjugat, populært kalt målrettet cellegift.

– Med denne utvidede godkjenningen av vår test vil flere pasienter med metastatisk brystkreft få muligheten til å bli riktig identifisert og potensielt motta målrettet behandling, sier Halvorsen i Roche Diagnostics. 

Roche Diagnostics viser i pressemeldingen til global kreftstatistikk som viser at brystkreft har overgått lungekreft som den mest vanlig diagnostiserte kreftformen, med anslagsvis 2,3 millioner nye tilfeller diagnostisert over hele verden hvert år. Mer enn 685 000 mennesker dør av brystkreft hvert år.

Powered by Labrador CMS