EHA 2024:

Fra venstre: Frida Bugge Askeland, Fredrik Schjesvold og Hanne Norseth (Oslo Myelomatosesenter), Bjørn Tore Gjertsen (UiB/Haukeland) og Eirik Tjønnfjord er bare noen av de norske legene og forskerne som har reist til Madrid og EHA-kongressen i år.

Hematologi: Flere norske leger reiser til blod-kongressen EHA i Madrid

Torsdag går startskuddet for Europas største kongress for blodkreft og andre blodsykdommer - EHA - som i år arrangeres i Madrid. HealthTalk, sammen med en rekke fremstående norske leger, vil være til stede.

Publisert Sist oppdatert

EHA, MADRID (HealthTalk): Kun litt over én uke etter at verdens største kreftkongress ASCO ble avsluttet og støvet knapt har lagt seg, er det tid for en ny kongress for HealthTalk-redaksjonen . 

Torsdag 13. juni starter nemlig den årlige hematologi-kongressen EHA i Madrid, der tusenvis av hematologer og kreftleger samles for å diskutere siste nytt om blodkreft og andre blodsykdommer. 

Prominente podcast-gjester

Allerede første dag skal HealthTalk lage en podcast-episode fra kongressen med tre sentrale blodkreft-forskere- og leger fra Oslo Myelomatosesenter: Frida Bugge Askeland, Hanne Marie Norseth og Fredrik Schjesvold, som skal holde muntlig presentasjon på kongressen.

Alle tre er til stede i Madrid på EHA-kongressen og har med norske forskningsbidrag. Bugge Askeland og Norseth er førsteforfattere på hver sine studier som skal presenteres som fysiske postere på kongressen.

Førstnevnte skal blant annet presentere oppdaterte data fra REMNANT-studien som hun hadde presentasjon om på ASH-kongressen i San Diego i desember i fjor, og Norseth deltar med en studie der en norsk kreftvaksine for første gang har blitt testet i pasienter med myelomatose (benmargskreft). I tillegg til podcast-episode vil det komme egne artikler om disse studiene på HealthTalk i løpet av kongressen, som avsluttes søndag 16. juni. 

Fremtredende norske leger

I tillegg er det flere andre ledende fagpersoner som reiser til Madrid i disse dager: 

  • Bjørn Tore Gjertsen, som er professor ved Universitetet i Bergen og overlege ved Haukeland universitetssjukehus, deltar på EHA i år. Gjertsen er en av de aller fremste i Norge innen behandling og forskning på agressive blodkrefttyper som akutt myolegen leukemi (AML). Han fikk i 2021 Kong Olavs Vs Kreftforskningspris fra Kreftforeningen for sitt banebrytende arbeid på området. 

  • Waleed Ghanima, hematolog og forskningssjef ved Sykehuset Østfold på Kalnes, deltar med flere studier som presenteres som poster på blodsykdommen trombocytopeni, som er unormalt lav konsentrasjon av blodplater i blodet.

    Lørdag holder han også en muntlig presentasjon ved navn: «COMPARATIVE SAFETY AND EFFECTIVENESS OF APIXABAN VS WARFARIN AND RIVAROXABAN VS WARFARIN IN PATIENTS WITH VENOUS THROMBOEMBOLISM IN FINLAND, NORWAY AND SWEDEN».

  • OUS-forsker Sigrid Skånland deltar på årets EHA, og skal holde muntlig presentasjon på kongressen. Sigrid Skånland ble kåret til Årets Forsker 2023 ved Institutt for kreftforskning på Oslo universitetssykehus. Hun ble tildelt prisen for sin innsats for å utvikle og innføre presisjonsmedisin for pasienter med blodkreft.

  • OUS-hematolog og forsker Eirik Tjønnfjord deltar på kongressen. 

Dette er kun noen av de norske legene og fagpersonene som deltar på kongressen i Madrid. Tips oss gjerne om du skal delta eller om du vet om andre nordmenn du vet skal delta, og som vi bør snakke med under EHA-kongressen.

Powered by Labrador CMS