– Vil ikke å satse penger på at helseministeren til fredag sier ja til et vaksinasjonsprogram for voksne

Folkehelseinstituttet anbefaler at det etableres et vaksinasjonsjonsprogram for voksne. – Men jeg vil ikke satse penger på at helseministeren går inn for det når hun legger frem Folkehelsemeldingen på fredag.

Publisert Sist oppdatert

– Det sier Per Abakken i denne podcasten. Han har nylig gått på som daglig leder i Sanofi Norge - en av verdens ledende vaksineselskaper. Han har også ansvar for Sanofis vaksineavdeling i Norge, Danmark og Island.

Han har god grunn til å være spent, for Helseministeren har varslet at vaksinasjonsprogram for voksne skal presenteres når hun legger frem Folkehelsemeldingen på fredag.

– Norge har et velfungerende barnevaksinasjonsprogram med høy oppslutning, som i dag sparer samfunnet for en stor sykdomsbyrde og behandlingskostnader. Men det finnes ikke et tilsvarende program for voksne. I 2018 anbefalte Folkehelseinstituttet at det etableres et voksenvaksinasjonsprogram, blant annet for å håndtere fremtidige pandemier. De faglige anbefalingene til FHI legger til grunn at et slik program bør inkludere influensavaksine, pneumokokkvaksine og boostervaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio. Og i tillegg kommer det nye vaksiner som beskytter mot et alvorlig luftveisvirus - respiratorisk syncytialt virus - kjent som RSV, sier han.

– Med en global pandemi friskt i minne vil voksenvaksinasjon forebygge alvorlig sykdom hos eldre, og redusere presset på en allerede presset helsetjeneste. Dette er også god helseøkonomi, sier han.

Se podcasten med video i sin helhet øverst i saken, eller hør den uten video i den kanalen du hører podcast.

Traff Blink

Sammen med Regeneron har Sanofi truffet blink med legemidlet Dupixent.

Det betennelsesdempende legemidlet solgte i fjor for 8,3 milliarder euro, eller mer enn 19 prosent av det franske selskapets samlede salg på 43 milliarder euro. Det var en økning på 44 prosent fra året før. Det har en rekke indikasjoner innen blant annet astma og atopisk eksem og i forrige uke kom det senfasedata som viser at Dupixent nådde alle målene i en studie som behandlet pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom - KOLS.

Aabakken vil ikke snakke om konkrete legemidler selskapet selger, men sier han er kritisk til hvor lenge det tar før Beslutningsforum innfører avanserte legemidler.

– Jeg håper myndighetene snart ser konsekvensen av den prispolitikken som de fører. Vi forstår at prisen på legemidler må ned når patentene går ned, men vi er vitne til at Norge kjører runde på runde med prisforhandlinger når andre land nærmest tar behandlingene i bruk umiddelbart, sier han.

Han snakker også om Sanofis planer fremover, og han gir noen gode råd til unge folk som i dag vurderer å gjøre en karriere i legemiddelindustrien.

Powered by Labrador CMS