ESMO 2023:

Urologisk kreft: Dette var de viktigste nyhetene på ESMO

Uro-onkolog Daniel Heinrich er ikke i tvil om at blærekreft-pasientene fikk den største nyheten på årets ESMO-kongress. Men det var også andre viktige nyheter innen blant annet prostata- og nyrekreft.

Publisert Sist oppdatert

HealthTalk publiserte under ESMO-kongressen et eget intervju med Heinrich om den mye omtalte blærekreftstudien, der behandlingskombinasjon med Padcev og Keytruda doblet overlevelsen for blærekreft-pasienter med spredning. – Studien er uten tvil den største nyheten her på ESMO - uansett diagnose, sier Heinrich. 

Dette var uro-høydepunktene

Men uro-onkologen og overlegen ved Sykehuset Innlandet Gjøvik går også gjennom viktige studier innen prostata- og nyrekreft. 

Han trekker blant annet frem en studie med det målrettede radioaktive legemidlet Pluvicto som kom med en studie i en tidligere behandlingssituasjon enn det hittil er godkjent for. Fase 3-studien PSMAfore viser at legemidlet gir en høy statistisk signifikant forbedret radiografisk progresjonsfri overlevelse hos pasienter med PSMA-positiv (prostataspesifikt membranantigen) metastatisk kastrasjonsresistent prostatakreft. – Det er foreløpig ikke kommet tall for totaloverlevelse og kontrollarmen er noe svak etter min mening. Det er gode data, men kommer ikke til å umiddelbart bli praksisendrende, sier Heinrich. 

På nyrekreftområdet kom det to studier på en ny type legemiddel som heter belzutifan. – Det er et legemiddel vi kommer til å bruke men mest trolig i kombinasjon med andre legemidler i tidlig fase, sier han. 

Se hele uro-oppsummeringen med Daniel Heinrich øverst i denne saken. 

Powered by Labrador CMS