– Med vår nyeste teknologi ser vi store muligheter for å redusere sykdomsbyrden av tykktarmskreft, sier sier Michael Engsig, administrerende direktør i Nykode

Nykode vil utvikle vaksiner mot tarmkreft

Nykode Therapeutics utvider sin onkologiportefølje. Utvidelsen omfatter et preklinisk program for nye kreftvaksiner som tar sikte på å forebygge og behandle tykktarms- og endetarmskreft.

Publisert Sist oppdatert

Satsingen er en del av Nykodes strategi for å anvende sin plattformteknologi på nye indikasjoner. Tarmkreftprogrammet skal utvikle kreftvaksiner som målrettet angriper ulike stadier av kreftutviklingen, fra tidlige forstadier i form av polypper til fullt utviklet tykktarmskreft.

Tarmkreft starter som små polypper. Rundt 10 prosent av slike polypper er forstadier til kreft og det tar 5 til 10 år til det er utviklet kreft. 

– Tarmkreft, som ofte starter som premaligne polypper i tarmens slimhinne, utgjør en betydelig helserisiko, sier Nykodes forskningsdirektør Mikkel W. Pedersen.

– Gjennom vårt prekliniske program, har vi som mål å identifisere og behandle disse høyrisikopasientene tidlig, samt tilby effektive behandlinger for de med utviklet tarmkreft, sier han. 

Selskapet tarmkreftvaksiner baserer seg på på en utvalgt kombinasjon av tumor-assosierte antigener, som spiller en nøkkelrolle i overgangen fra tykktarmspolypper til kreft. Dette tilnærmingen er forventet å gi en mer effektiv behandling for pasienter på forskjellige stadier av sykdommen, skriver selskapet i en pressemelding.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av tarmkreft. Mange tilfeller av tarmkreft utvikler seg via forstadier via polypper i tarmen. Ved å finne og fjerne de mest alvorlige forstadiene kan en redusere risiko for at alvorlig kreftsykdom kan utvikle seg. Screening med koloskopi for forebygging av tykk- og endetarmskreft er etablert i USA og flere europeiske land - deriblant Norge. 

4745 personer i Norge fikk tykk- eller endetarmskreft i 2022. 788 menn og 803 kvinner døde av tykk- og endetarmskreft i 2021.

Administrerende direktør Michael Engsig forteller at tarmkreftprogrammet er et ledd i selskapets visjon om å utvikle en balansert kreftvaksineportefølje. – Med vår nyeste teknologi ser vi store muligheter for å redusere sykdomsbyrden av tykktarmskreft, sier han.

Powered by Labrador CMS