GODKJENT: EU-kommisjonen har godkjent Abrysvo, Pfizers vaksine mot respiratorisk syncytialvirus (RSV eller RS-virus) for bruk hos eldre voksne og gravide.

RSV: EU godkjenner første vaksine for gravide for å beskytte nyfødte

Forventningsfulle foreldre får snart mulighet til å beskytte sine nyfødte mot RSV, eller respiratorisk syncytialvirus, den vanligste årsaken til sykehusinnleggelse hos spedbarn.

Publisert Sist oppdatert

Det er klart etter at EU-kommisjonen har godkjent Abrysvo, Pfizers vaksine mot respiratorisk syncytialvirus (RSV eller RS-virus) for bruk hos eldre voksne og gravide.

Gravide kvinner får immunitet fra vaksinen under graviditeten, for så å overføre dette til babyen før fødsel, noe som gir spedbarnet beskyttelse fra fødsel opp til seks måneders alder.

En viktig milepæl

– Dette er en viktig milepæl i kampen mot RS-viruset, et virus som kan utgjøre en betydelig helserisiko for eldre og spedbarn. Vaksinen er et viktig fremskritt for å beskytte disse gruppene mot alvorlig sykdom, sier Erik Hjelvin, medisinsk direktør i Pfizer Norge.

Før vaksinen kan tas i bruk i Norge må den godkjennes av Folkehelseinstituttet, men det er en formalitet. Pfizer har tidligere uttalt til HealthTalk at vaksinen vil kunne være tilgjengelig i Norge tidlig i 2024.

– Dette er en viktig milepæl i kampen mot RS-viruset, et virus som kan utgjøre en betydelig helserisiko for eldre og spedbarn, sier Erik Hjelvin, medisinsk direktør i Pfizer Norge

RSV forårsaker vanligvis milde, forkjølelseslignende symptomer, men er en sentral årsak til lungebetennelse hos småbarn og eldre, og forårsaker tusenvis av sykehusinnleggelser og dødsfall hvert år på verdensbasis i følge en studie som nylig er publisert i The Lancet.

– Vaksinen vil kunne redusere det store omfanget og konsekvensene av RSV-infeksjon. Blir vaksinen godkjent i Norge vil den kunne beskytte utsatte risikogrupper mot sykdom og samtidig redusere belastningen på sykehusene, sier Hjelvin.

I EU knyttes 245 000 sykehusinnleggelser av barn yngre enn fem år til RS-virus, og den største andelen av disse barna er ett år eller yngre. Sykdomsbyrden blant de eldre er også betydelig, med 270 000 årlige sykehusinnleggelser og 20 000 dødsfall blant voksne over 60 år.

I Norge utvikler kun et fåtall alvorlige symptomer og må hospitaliseres, men utgjør likevel en viktig grunn til innleggelse blant små barn opplyser Folkehelseinstituttet. Tall fra USA har vist at 1,7 % av barn under 6 måneder blir innlagt på sykehus grunnet RS-virus. 60-70% av alle barn har i løpet av første leveår gjennomgått RS-virusinfeksjon med en topp mellom to til fem måneders alder.

RS-infeksjoner er veldig vanlige, og nesten alle barn blir smittet før de fyller to år. Det er hovedsakelig spedbarn og små barn som risikerer å bli alvorlig syke av infeksjonen, som kan forårsake pustevansker og alvorlig hoste.

Effektiv vaksine

RS-viruset sprer seg blant annet gjennom direkte kontakt eller indirekte via overflater og objekter. Viruset kan også spres gjennom dråpesmitte.

EU-godkjenningen baserer seg på to store randomiserte senfasestudier som begge er publisert i New England Journal of Medicine.

De viser at Pfizer-vaksinen ga spedbarn 82 prosents beskyttelse mot alvorlig RSV-infeksjoner når det ble gitt til vordende mødre i andre halvdel av svangerskapet. Vaksinen var nesten 67 prosent effektiv for de som var 60 år og eldre med to eller flere symptomer på RSV, og 85,7% mot alvorlig sykdom definert av tre eller flere symptomer

Tidligere i sommer godkjente EU-kommisjonen den første RSV-vaksine med navnet Arexvy, fra konkurrenten GSK for eldre mennesker.

Powered by Labrador CMS