Påvirker livskvaliteten: Nesten halvparten (42%) av pasienter med hudsykdom opplever søvnforstyrrelser. Det viser en stor studie som fredag ble presentert på kongressen European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).

Nesten halvparten av pasientene med hudsykdom lider av søvnforstyrrelser

Nesten halvparten (42%) av pasientene med hudsykdom opplever søvnforstyrrelser. Det viser en stor studie som fredag ble presentert på kongressen European Academy of Dermatology and Venereology (EADV).

Publisert Sist oppdatert

ALL PROSJEKTET som er et omfattende internasjonalt forskningsinitiativ, analyserte over 50 000 voksne i 20 land for å vurdere effekten av hudsykdommer.

Omfattende konsekvenser

Studien viser at søvnforstyrrelsene har omfattende konsekvenser på pasienters livskvalitet. Nesten halvparten (49%) av pasienter med hudsykdom rapporterte at de hadde redusert produktivitet på jobb, i kontrast til bare én av fem (19%) blant studiedeltakerne som ikke hadde en hudsykdom. 

De viktigste symptomene som påvirket søvnen til pasienter med hudsykdom var kløe (60%) og brennende sensasjoner eller prikking (17%). I tillegg opplevde pasienter oftere en følelse av tretthet så snart de våknet (81% vs 64% blant de som ikke hadde hudsykdom), perioder med døsighet i løpet av dagen (83% vs 71%), prikkende følelser i øynene (58% vs 42%) og gjentatt gjesping (72% vs 58%) enn de som ikke hadde en hudsykdom.

Studiens hovedforfatter er doktor Charles Taieb. – Vår studie er den første til å avdekke den dype effekten søvnforstyrrelser har på den fysiske fungeringen til pasienter med hudsykdom, og disse funnene understreker det kritiske behovet for tidlig oppdagelse og effektiv håndtering av søvnforstyrrelser, sier han. 

Studiens medforfatter, doktor Bruno Halioua legger til: – Fremover bør helsepersonell oppmuntres til å inkludere spørsmål om søvnforstyrrelser i undersøkelsene av pasienter med hudtilstander for å få en mer omfattende forståelse av virkningen av hudsykdommer.

– ALL PROSJEKTET har som mål å sette søkelys på effekten av hudsykdommer og tilknyttede pasientopplevelser slik at vi kan redusere disse negative effektene og forbedre livskvaliteten for pasientene, sier han. 

Svettekjertelbetennelse

ALL PROJECT-studien undersøkte også innvirkningen av å leve med den inflammatoriske hudsykdommen hidradenitis suppurativa, også kalt svettekjertelbetennelse. Dette er en betennelse i hårsekkene i områder på kroppen med svettekjertler, oftest i armhuler eller lyske som forårsaker hudabscesser (verkebyll) og arrdannelse, og påvirker omtrent 1 av 100 mennesker. 

Funn fra studien viste at 77% av pasientene med hidradenitis suppurativa rapporterte en følelse av stigmatisering på grunn av tilstanden, der 58% opplevde utstøtelse eller avvisning fra andre. Mer enn halvparten av pasientene rapporterte at folk unngikk å røre ved dem (57%) og nærme seg dem (54%) på grunn av tilstanden deres.

Disse opplevelsene førte til betydelige konsekvenser for pasientene, og påvirket deres selvoppfatning, relasjoner og daglige liv. Pasienter som rapporterte følelser av stigmatisering, var mer tilbøyelige til å unngå å ta selfies (52%), sammenlignet med de uten tilstanden (84%), og hadde en tendens til å kontrollere utseendet sitt hver gang de passerte foran et speil (72% vs 34%).

Stigmatisering 

– Stigmatiseringen forbundet med denne tilstanden påvirker pasientenes liv grunnleggende og kan bidra til å opprettholde en ond sirkel av isolasjon og manglende etterlevelse av behandlingen. Studien fremhever behovet for umiddelbare tiltak, inkludert offentlige utdanningstiltak for å øke forståelsen og forbedret tilgang til skreddersydd helsetjeneste og støttetjenester for pasienter med hidradenitis suppurativa, sier doktor Bruno Halioua. 

Denne forskningen er et vesentlig skritt mot det på kunne bedre støtte til pasientene og adressere utfordringene de møter på grunn av stigmatisering", sier doktor Charles Taieb. 

Powered by Labrador CMS