PÅ TOPP: MSD Norge brukte i fjor mer enn tre ganger så mye penger på forskning og utvikling som selskapet på andreplass, AstraZeneca, som brukte 16 millioner kroner.

MSD Norge brukte 50 millioner kroner på forskning - så mye brukte de andre selskapene

MSD Norge stod alene for nesten en tredel av de 159 millioner kronene som legemiddelselskapene brukte på forskning og utvikling i 2022. Les videre for å se hva de andre selskapene brukte.

Publisert Sist oppdatert

Se listen over alle selskapene nederst i denne saken

Tidligere i sommer offentliggjorde bransjeorganisasjonen Legemiddelindustrien (LMI) medlemsselskapenes verdioverføringer til helsepersonell, helseorganisasjoner og pasient- og brukerorganisasjoner. I tillegg offentliggjør selskapene hvor mye de totalt har brukt på forskning og utvikling.

Totalt brukte selskapene 159 millioner kroner på forskning og utvikling i fjor. Dette var en økning på 20 millioner kroner fra 2021.

HealthTalk har gjennomgått alle rapportene som LMI har lenket til på sine nettsider, og hentet ut totalsummene som selskapene har brukt på forskning og utvikling. Oversikten som vi nå har fått laget viser store forskjeller mellom hvor mye de ulike selskapene bruker på dette området.

Soleklar vinner

Desidert øverst finner vi MSD Norge, som i 2022 brukte 49,7 millioner kroner på forskning og utvikling. Dette er mer enn tre ganger mer enn AstraZeneca, som er på andreplass med 16,2 millioner kroner. Videre på topp fem-listen finner vi Roche på tredjeplass med 14,2 millioner kroner, Sanofi på fjerdeplass med 12,3 millioner kroner og Amgen med 9,7 millioner kroner.

Rett under topp 5 finner vi storselskapene Bristol Myers Squibb (8,2 millioner kroner),

Novartis (7,5 millioner kroner) og Pfizer (7,2 millioner kroner). Novo Nordisk, som med sin slankesuksess har blitt et av Norges største legemiddelselskap, brukte 6,7 millioner kroner på forskning og utvikling i fjor. Janssen tar sisteplass på topp 10 med 4,7 millioner kroner.

Selv om de ikke kom inn på topp 10, har flere andre selskap brukt flere millioner kroner på forskning og utvikling: GSK (4,2 millioner kroner), Biogen (3,8 millioner kroner), Bayer (3,7 millioner kroner), AbbVie (2,7 millioner kroner), Takeda (2,2 millioner kroner), Merck (1 million kroner) og Astellas (1 million kroner). De resterende selskapene på listen har brukt under én million kroner.

Se hele listen her:

Oversikt over hva norske legemiddelselskap brukte på forskning og utvikling i 2022.
Powered by Labrador CMS