PODCAST:

Innen 2030 vil 100 legemidler gå av patent - de generiske konkurrentene er klare

– Det vil medføre en ekstrem økning på generika og et stort potensial for pasientbehandlingen, sier daglig leder Kjetil Berg i Farma Norge, som representerer rundt 80 prosent av det generiske og biotilsvarende legemiddelmarkedet i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Kjetil Berg er gjest i ukens episode av HealthTalk-podcasten. For cirka 2,5 år siden ble han daglig leder i den da nystiftede interesseorganisasjonen Farma Norge, som representerer legemiddelselskaper som omsetter generika (også kalt kopimedisiner) og biotilsvarende legemidler i Norge.

Ifølge Berg startet hele prosessen rundt oppstarten av Farma Norge under koronapandemien.

– Norske myndigheter hadde et stort behov for å få inn legemidler til markedet. Da kom det faktisk en forespørsel fra forskjellige aktører om at man burde starte en ny bransjeorganisasjon. Elling Berg, som er nåværende styreleder i Farma Norge, var den viktigste generatoren på leverandørsiden. Han tok direkte kontakt med flere aktuelle selskaper, og det ble enighet om at dette var noe man ønsket å gjennomføre, sier Berg i podcasten.

På denne tiden var Norsk industriforening for generiske legemidler (NIGeL) ikke lenger eksisterende, men Legemiddelindustrien (LMI) representerte flere av selskapene som i dag er medlem av Farma Norge. Berg mener det er flere grunner til at det var behov for en egen forening for de generiske og biotilsvarende aktørene i markedet.

– LMI er en organisasjon som tradisjonelt, og forsåvidt også i dag, har et fokus på den innovative delen av markedet. Det er vel og bra, men samtidig er det en annen stor andel av markedet som det trengs å jobbes med. Det er inn mot ulike aktører, enten det er Sykehusinnkjøp, Legemiddelverket, Helse- og omsorgsdepartementet eller andre foreninger, som Apotekforeningen og Grossistforeningen, sier Berg.

Se videopodcasten øverst i saken for å høre Kjetil Berg fortelle nærmere om de generiske og biotilsvarende selskapenes rolle i dagens marked, hvilke utfordringer de står overfor, både nasjonalt og global, og hvilken rolle de vil spille i fremtidens legemiddelmarked.

Podcasten kan du også lytte til der du vanligvis hører på podcast, eller i egen avspiller lenge oppe i saken.

Powered by Labrador CMS