Administerende direktør i Biogen Norge, Morten Lofthus Tangnes

Biogen kutter 1000 jobber - usikkert om konsekvensene for Biogen Norge

Det globale biotekselskapet skal kvitte seg med rundt 11 prosent av sin arbeidsstyrke. Biogen Norge-sjef Morten Lofthus Tangnes sier han ikke kan si noe om eventuelle konsekvenser for Norges-kontoret.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjonen

  • Nedbemanning i Biogen: Det globale biotekselskapet Biogen planlegger å kutte rundt 11 prosent av sin arbeidsstyrke, noe som tilsvarer 1000 jobber. Dette er del av en pågående kostnadskutt-plan.

  • Usikkerhet i Norge: Biogen Norge-sjef Morten Lofthus Tangnes har uttalt at han ikke kan kommentere de eventuelle konsekvensene av nedbemanningen for Biogen Norge.

  • Mål om Effektivitet: Endringsprosessen har som mål å gjøre selskapet mindre komplekst og mer effektivt i beslutningstakningen, slik at beslutningene skjer nærmere der pasientene og kundene er.

  • Store innsparinger: Biogen planlegger å spare 700 millioner dollar i utgifter innen 2025. Dette kommer etter at selskapet kuttet 900 jobber i 2022, og ved slutten av 2022 hadde selskapet 8725 ansatte globalt.

  • Fokus på Leqembi: Selskapet har godkjent Leqembi (lecanemab) i USA som en bremsemedisin for Alzheimer-pasienter i tidlig fase, med en pris på omtrent 26 500 dollar for ett års behandling. Biogen og Eisai venter nå på EU-godkjenning og lansering i europeiske land.

Ifølge amerikanske CNBC er nedbemanningen er del av en pågående kostnadskutt-plan, som også vil påvirke forskning og utvikling, slik at selskapet skal kunne prioritere Leqembi og andre legemidler.

Mindre komplekst og mer effektivt

Morten Lofthus Tangnes, administrerende direktør i Biogen Norge, sier til HealthTalk at han ikke kan kommentere noe rundt hvorvidt nedskjæringene vil påvirke Biogen Norge.

– Selskapet er inne i en stor endringsprosess, og målet er å gjøre det globale selskapet mindre komplekst og mer effektivt i beslutningstakningen. Man vil sørge for at beslutningene skjer nærmere der pasientene og kundene er. Men dette skjer fortsatt på et globalt nivå fra hovedkontoret i USA, og vi kan ikke kommentere noe utover det som står i kvartalsrapporten, sier han.

Store innsparinger

Ifølge andrekvartalsrapporten til Biogen vil selskapet etter planen spare inn 700 millioner dollar i utgifter innen 2025. Disse siste kuttene kommer etter at Biogen kuttet 900 jobber i 2022. Mot slutten av 2022 hadde selskapet 8725 ansatte globalt.

Leqembi (lecanemab), som er en bremsemedisin for Alzheimer-pasienter i tidlig fase, ble godkjent i USA i januar i år. Biogen og Eisai, som utviklet legemidlet, venter nå på EU-godkjenning og lansering i de europeiske landene. Legemidlet gis som intravenøs infusjon annenhver uke, og vil i USA koste omtrent 26 500 dollar (cirka 272 000 kroner) for ett års behandling.

Powered by Labrador CMS