OPP: Omsetningen for legemiddelselskapene og deres storeselgere fortsatte å øke i november.

Alle piler peker oppover: Slik så salget av legemidler ut i november

November viser økt omsetning for alle legemidler og nesten alle legemiddelselskapene på Topp 10-listen. Ozempic fortsetter å slå rekorder.

Publisert Sist oppdatert

I tillegg viser statistikken at legemiddelmarkedet totalt sett vokser kraftig. Spesielt sterkt vokser salget av reseptpliktige legemidler, mens veksten i reseptfrie legemidler holder seg mer stabilt. 

Ozempic-eksplosjon

Salget av Novo Nordisk sin diabetesmedisin Ozempic, som også brukes såkalt «off label» som fedmemedisin, fortsetter å øke markant. Salget av medisinen, basert på Apotekenes innkjøpspris (AIP) var i november alene på 174 millioner kroner. 

Ettersom Ozempic solgte for 95 millioner kroner i oktober, er dette alene en salgsøkning på over 83 prosent på kun én måned. Sammenlignet med november 2022 har salget av Ozempic økt med 165,5 prosent. Den rullerende årsomsetningen (MAT) fra november 2022 til november 2023 avslører at Ozempic har oppnådd en omsetning på over én milliard kroner, noe som representerer en imponerende økning på 108 prosent i denne perioden.

I Immunsjekkpunkthemmeren og kreftmedisinen Keytruda fra MSD var lenge Norges største legemiddel, men har nå blitt forbigått av Ozempic og ligger på andreplass. Til tross for dette viser Keytruda en solid vekst i november. Salgstallene for denne perioden viser en omsetning på 90,6 millioner kroner, noe som er omtrent halvparten av det Ozempic oppnådde.

Novo Nordisk har lenge hatt tre diabetes- og slankemedisiner på Farmastats Topp 10-liste, men salget for slankemedisinen Saxenda har vært på vei nedover helt siden medisinen mistet blåresept-refusjon tidligere i år. Nå er legemidlet helt ute av Topp 10-listen. Inn på listen kommer Vyndaquel (tafamidis), fra Pfizer, som brukes i behandlingen av kardiomyopati (sykdom i hjertemuskelen).

Nedgangstider for Janssen

Når det gjelder utviklingen for hvert enkelt legemiddelselskap, er rangeringen stort sett uendret fra oktober. Janssen er det eneste selskapet som fortsetter i en negativ spiral, med en prosentvis nedgang i omsetning på 4,5 prosent. Viatris, som hadde nesten ti prosent nedgang i oktober, hentet seg inn igjen i november og kunne vise til en pen omsetningsøkning på 8,4 prosent. 

Sandoz regjerer fortsatt på topp på Farmastat-listen, men som Farmastat-direktør Christian Gillhuus-Moe tidligere har forklart til HealthTalk, så er det på grunn av store og konfidensielle rabatter som selskapet gir i forhandlinger med staten. I realiteten er det fortsatt Novo Nordisk som det største selskapet i Norge. Novo omsatte for 341 millioner kroner i november alene, og sammenlignet med november 2022 er det en økning på 87,8 prosent. Økningen fra oktober er alene på over 34 prosent. 

Alle selskapene på Topp 10-listen, utenom Janssen, opplever økning i omsetning i november.

Powered by Labrador CMS