Kerendiahar fått en utvidet indikasjon i EU for
pasienter med kronisk nyresykdom assosiert med type 2 diabetes
Kerendiahar fått en utvidet indikasjon i EU for pasienter med kronisk nyresykdom assosiert med type 2 diabetes

Kerendia får utvidet nyreindikasjon

EU-kommisjonen har utvidet indikasjonen for Kerendia (finerenon) til å omfatte behandling av pasienter med tidlige stadier av kronisk nyresykdom (CKD) og diabetes type 2 .

Publisert Sist oppdatert

Grunnlaget for utvidelsen bunner i fase 3-studien FIGARO-DKD. Studien som inkluderte omtrent 7 400 pasienter viste at Kerendia signifikant reduserte risikoen for kardiovaskulære hendelser i en bred populasjon av pasienter med stadium 1-4 CKD som hadde diabetes type 2.

Indikasjonen for Kerendia (10 mg eller 20 mg), en ikke-steroid, selektiv mineralokortikoid reseptorantagonist, er dermed utvidet til å også omfatte tidlige stadier av CKD assosiert med diabetes type 2. Kerendia er nå indisert for behandling av kronisk nyresykdom (med albuminuri) assosiert med type 2 diabetes hos voksne.

HealthTalk omtalte FIGARO-DKD studien da den ble presentert på den europeiske kardiologikongressen ESC i august i fjor og samtidig publisert i New England Journal of Medicine. Den viste at Kerendia reduserte risikoen for alvorlige kardiovaskulære hendelser med 13 prosent hos pasienter med kronisk nyresykdom og diabetes type 2.

– I Norge rammer kronisk nyresykdom 15-20 prosent av alle med diabetes type 2, og diabetes er en av de viktigste årsakene til dialyse eller nyretransplantasjon, har professor Trond Jenssen tidligere sagt til HealthTalk.

– Pasienter med kronisk nyresykdom har økt risiko for kardiovaskulære hendelser, sier professor Peter Rossing, leder for komplikasjonsforskning ved Steno Diabetes Center i København. – Fordi kronisk nyresykdom utvikler seg stille, ofte uten symptomer i de tidlige stadiene, bør pasienter med diabetes type 2 regelmessig sjekkes av legen for de tidligste tegnene på nyresykdom, og når de er diagnostisert bør de få omfattende behandling for å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer , komplikasjoner og død, sier han.

Powered by Labrador CMS